MELICHÁRKOVÁ, K. Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Kratochvíl, Jan

Bakalářské práce Karolíny Melichárkové prokazuje její tvůrčí vyzrálost a důraz na praktickou racionální stránku urbanistické respektive architektonické tvorby. Studentka člení území do tří částí – řadové zástavby rodinných domů na jihu, solitérní zástavby bytových domů s orientací V-Z na severu a samostatného bytového objektu v kompozičním závěru páteřní komunikace na východě. V území je snadná orientace a zacházení s pozemky je pečlivé – od veřejného charakteru po soukromý. Dispoziční řešení navržených objektů je precizní a je na něm znát dlouhodobá péče. Architektonický výraz odpovídá funkční náplni – sémanticky je vše v pořádku. Dráždivá je výsledná podoba řadových domů, která byla v konceptu návrhu proklamována jako individuálně rozmanitá, avšak ve vizualizacích vyznívá stereotypně. Východní objekt penzionu pro seniory je dispozičně výborný, jeho vnější architektonický výraz působí fádně a nedotaženě. Konstrukční řešení jednotlivých objektů je adekvátní. Je příslibem dosažení minimálně nízkoenergetického standardu. V návrhu mohlo být uplatněno více alternativních zdrojů energie.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 90 Studentka pracovala na BP aktivně, pečlivě a zodpovědně.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Šmídek, Petr

Kombinace tří druhů bydlení, tři velikostí hmot, které však promlouvají jednotným a vyzrálým architektonickým jazykem. Kromě palety vnitřních prostorů nabízí projekt také širokou nabídku vnějších prostranství, což podpoří životaschopnost území v okrajové části Komína.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Navrhovaný areál se jednak snaží navázat na zástavbu řadových domů na Houškově ulici, ale také nabídnout větší bytové domy s výhodně orientovanými jednotkami a na závěr do svahu vsazuje dům pro seniory. Nezapomnělo se ani na komerční a jiné využití než ryze bydlení, což podpoří zpestření života.
Provozní řešení A Dispozice všech tří funkčních využití jsou racionální a adekvátně prostorné od spodních garážových stání až po střešní byty. Oba konce slepé jižní cesty (západní u rodinných domů a východní pod domovem pro seniory) však budí dojem dopravní nedořešenosti.
Technicko konstrukční řešení B Rozteče sloupů ani vzdálenosti mezi stěnami nezavdávají příčiny k nějakým konstrukčním obtížím. Vše je logické a proveditelné běžnými stavebními prostředky a navíc detailně rozepsané v průvodní zprávě.
Architektonické řešení A Domy s bílou omítkou doplněné o dřevěné prvky navozují v zeleni příjemné klima. Různá měřítka (byty 60-110, domky a senioři) zaručují pestrou skladbu obyvatel, kteří se mohou scházet mohou scházet ve veřejném prostoru mezi bytovými domy nebo na hřišti (využitelného i k dalším aktivitám). Větší pozornost by si zasloužil vstup do domova důchodců spočívajícího na garážové podnoži.
Formální úroveň A V graficky vyzrálé a čitelných plánech lze rychle vyhledat potřebné informace. Není zahlcena přebytečnými informacemi. Jen u zákresů by šlo lépe zvážit místo (polovinu panelů B1 a B5 se dvakrát rozprostírá nejspíše nejslabší vizualizace z celého projektu). Rozsahem a výstupy splňuje formální požadavky na bakalářskou práci.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 84893