SÝKOROVÁ, A. Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Makovský, Zdeněk

Studentka Sýkorová Alexandra pracovala na zadání bakalářské práce s názvem Obytný soubor na ulici Pastviny v Brně Komíně zcela samostatně. Autorka v průběhu práce zpřesňovala představu o návrhu urbánní struktury včetně jejího architektonického řešení, respektovala charakter parcely, zejména její topografické a kontextuální kvality nejen s ohledem na bezprostřední okolí, ale rovněž v kontextu celého území. Obytná struktura se rozvíjí kolem čtyř os se zklidněnou dopravou. Zástavba vyjadřuje topografii místa a umožňuje vytvořit veřejné, poloveřejné i soukromé prostory Je tvořena třemi typy rodinných řadových domů s možností individuálního dispozičního řešení. Domy jsou vzájemně prostorově posunuty, tím je vytvořena výrazná dynamická forma zástavby. Koncept urbánní struktury včetně jejího architektonického řešení respektuje měřítko stávající zástavby Komína a to především sousední zástavby rodinnými domy. Rodinné domy přístupné z veřejného prostoru s vlastním pozemkem i kvalitní architektonická forma objektů vytvářejí obytné prostředí odpovídající požadavkům kladeným na současný obytný soubor.… Návrhy rodinných domů se vyznačuje správným dispozičním řešením, které by bylo možno individuálně upravovat. Připomínky vedoucího práce k urbanistickému konceptu obytného souboru i architektonické návrhy jednotlivých objektů na stavebním pozemku byly řešeny při pravidelných konzultacích. Urbanistický návrh, dispoziční i konstrukční řešení navržených objektů vyhovuje platným normám. Kladně lze hodnotit grafické řešení předloženého projektu. Urbanistický i architektonický návrh splňuje rozsahem grafických příloh požadavky na dokumentaci zadaného tématu i požadavky kladené na bakalářský titul. Předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení velmi dobře B 83.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B 83 velmi dobrá úroveň samostatné bakalářské práce
Navrhovaná známka
B
Body
83

Posudek oponenta

Zíka, Vratislav

Práce prokazuje dobré zvládnutí problematiky samostatného návrhu. Snaha o originální pojetí zástavby s sebou přínáší dílčí provozní komplikace, které by však měla vynahradit kvalita prostředí a pojetí obytného souboru jako celku.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Originálně pojatý model zástavby vycházející z morfologie terénu přináší intenzivní zastavěnost území, zároveň však nenásilně zachovává zahrádkářský charakter lokality. Předpoklad společného sdílení a využívání zahrad je sice poněkud optimistický, návrh ale naštěstí umožňuje i jejich jasné vymezení bez zásadního vlivu na prostupnost území.
Provozní řešení B Současné nároky na bezkonflitní provozní řešení jsou přizpůsobeny a podřízeny snaze o vytvoření otevřeného komunitního prostředí mezi domy, jehož kvalita by měla dostatečně kompenzovat jakékoliv provozní omezení. Jako problematické se však jeví provozní řešení jednotlivých domů, které postrádají garáž či dílnu, sklep a nebo zahradní domek, které by umožňovali skladování věcí, vytápění domů či údržbu zahrad. Dispoziční řešení přízemí, kdy je z exteriéru praktický přímý vstup do hlavního obytného prostoru domu je vůči místním klimatickým podmínkám možná až příliš optimistické.
Technicko konstrukční řešení B Z předložené dokumentace není úplně jasné konstrukční řešení stropů a při tloušťkách izolací, řešení otvorů a technické místnosti, nepůsobí ani tvrzení o pasivním standardu domu zcela přesvědčivě. Uvedené skladby konstrukcí neodpovídají tak úplně přiložené kresbě.
Architektonické řešení B Architektonický výraz domů je střízlivý a navržený v duchu současných názorů na podobu obytné výstavby navrhované architekty. Omítané fasády umožňuji do budoucna přirozený vývoj lokality s propsáním individuálního vkusu obyvatel do podoby domu. Pozitivní je i snaha o oživení zástavby pomocí barevných okenic. Přesto jako celek působí soubor v prostředí poněkud cizorodě a nese vlivy spíše středomořské kulturní oblasti, než té místní středoevropské.
Formální úroveň A Předkládaný elaborát je zpracovaný na velmi slušné úrovni. Originální pojetí stylizovaných perspektiv kompenzuje nekonzistenci v pojetí měřítek a popisek výkresů. Ne zcela vypovídající samostatné půdorysy domů jsou zase vyvažovány půdorysy zobrazujícími uskupení více domů, kde je i dobře ilustrována variabilita hmotového řešení.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 84857