VU, P. Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Makovský, Zdeněk

Studentka Vu Petra pracovala na zadání bakalářské práce s názvem Obytný soubor na ulici Pastviny v Brně Komíně zcela samostatně. Autorka v průběhu práce zpřesňovala představu o návrhu urbánní struktury včetně jejího architektonického řešení, respektovala charakter parcely, zejména její topografické a kontextuální kvality nejen s ohledem na bezprostřední okolí, ale rovněž v kontextu celého území. …Koncept tří obytných ostrovů umístěných v terénu výškově nezávisle na sobě. Každý ostrov je tvořen třemi objekty s vnitřním klidovým prostorem, ty vyrůstají z platformy tvořené podzemními garážemi. Bytová část se rozvíjí kolem poloveřejného prostoru s možností vhodné orientace ke světovým stranám. Tímto typem zástavby je umožněna větší hustota zastavění při zachování kvality bydlení, velká škála typologických druhů bytů a možnost vytvoření kvalitních veřejných prostorů i polosoukromých prostorů pro obyvatele jednotlivých obytných ostrovů. Bytový dům umožňuje vysoký komfort bydlení vertikálním propojením s podzemními garážemi. Koncept urbánní struktury včetně jejího architektonického řešení respektuje měřítko zástavby Komína. Svojí hmotou navazuje návrh spíše na stávající bytové domy. Členění objektů i jejich měřítko koresponduje naopak s okolní rodinou výstavbou. Kvalita takto vytvořených prostorů i jasné architektonické formy objektů vytvářejí obytné prostředí odpovídající požadavkům kladeným na současný obytný soubor. Řešení bytového domu se vyznačuje jasnou typologií a vychází z požadavku na bydlení určené převážně pro střední třídu. Řešení bytového domu se vyznačuje správnými dispozicemi jednotlivých bytů, které vycházejí z požadavku na bydlení určené převážně pro střední třídu. Připomínky vedoucího práce k urbanistickému konceptu obytného souboru i architektonické návrhy jednotlivých objektů na stavebním pozemku byly řešeny při pravidelných konzultacích. Urbanistický návrh hodnotím jako správný i z hlediska platných norem i vyhlášek. Dispoziční i konstrukční řešení navržených objektů vyhovuje platným normám. Kladně lze hodnotit grafické řešení předloženého projektu. Urbanistický i architektonický návrh splňuje rozsahem grafických příloh požadavky na dokumentaci zadaného tématu i požadavky kladené na bakalářský titul. Předloženou bakalářskou práci, kterou nejen z hlediska rozsahu ale i složitosti vlastního zadání považuji za velice obtížnou, doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení velmi dobře B 85.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B velmi dobrá úroveň samostatné bakalářské práce
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Enev, Martin

Práce studentky Vu hodnotím jako velice zdařilou, adekvátní rozsahu bakalářské práce a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Studentka Petra Vu ve svém návrhu zohledňuje danou situaci parcely na pomezí zastavěné městské části a lesa s přilehlými zahrádkami. Reakcí na dané podmínky je snaha vytvořit zástavbu bytových domů s velkým podílem zeleně, tvořící různorodé prostory. Parcela je dělena kaskádovitě na tři obytné ostrovy a nezastavěnou část tvořící park v nejvyšší části pozemku. Každý tento ostrov je tvořen třemi bytovými domy, které vymezují polouzavřené vnitrobloky poloveřejných prostor. Měřítkem vytvořených hmot se přizpůsobuje dané lokalitě.
Provozní řešení B Provozní a dispoziční řešení jasně vychází z hmotového uspořádání objeků. Tři podzemní platformy podzemních garáží, ze kterých vyrůstají vždy tři identické shluky objektů (a,b,c) jsou obslouženy vždy jednou verikální komunikací navazující na chodby k bytovým jednotkám. Diskutabilní je přístup ke sklepním kójím přímo z parkovacích míst, vzálenost prostoru pro odpadky od vejzdu do garáží a složitější přístup obyvatel bytu A3.01.01 do garáží. Provozní a dispoziční řešení jasně vychází z hmotového uspořádání objeků. Tři podzemní platformy podzemních garáží, ze kterých vyrůstají vždy tři identické shluky objektů (a,b,c) jsou obslouženy vždy jednou verikální komunikací navazující na chodby k bytovým jednotkám. Diskutabilní je přístup ke sklepním kójím přímo z parkovacích míst, vzálenost prostoru pro odpadky od vejzdu do garáží a složitější přístup obyvatel bytu A3.01.01 do garáží.
Technicko konstrukční řešení B Budovy jsou navrženy jasně a přehledně bez komplikovaných konstrukčních detailů. Železobetonová skeletová obousměrá konstrukce podzemního podlaží a na ní navazující konstrukce stěnového nosného systému nadzemních podlaží jsou racionální, odpovídající potřebám objektu. Úroveň zpracování odpovídá bakalářské práci.
Architektonické řešení A Racionální kubické hmoty objektů, prořezávané svislými otvory oken v kontrastu s vykonzolovanými lodžiemi zdařile narušují utilitární hmoty kvádrů jednotlivých objektů. Diskutabilní ovšem je velikost otvorů nebo případně hustota rastru v ohledu na oslunění zvláště u severovýchodních fasád.
Formální úroveň B Bakalářská práce je předložena jako přehledná. Řazení prezentace dokládá myšlenkový postup studentky. Vizualizace mají dostatečnou vypovídající hodnotu.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 84856