ŽŮROVÁ, M. Příprava MDF kompozitů se zvýšenou odolností proti vlhkosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Šoukal, František

Studentka Bc. Marcela Žůrová prokázala při řešení diplomové práce schopnost samostatně vypracovávat experimentální úkoly a řešit komplikace vyvstávající při jejich realizaci. Samostatně pracovala na přípravě MDF kompozitů na twin-roll mixeru a jejich expozici a následném mechanickém zkoušení. Získané experimentální výsledky zpracovávala velice samostatně s drobnými korekcemi ze strany vedoucího a konzultanta a s omezeními danými náročností některých technik. Studentka projevila dobrou schopnost ze získaných výsledků vyvozovat odpovídající a zároveň přiměřené závěry. V průběhu práce přiměřeně využívala konzultace a výstupy diskuze vždy pečlivě zohlednila v následující práci. Diplomovou práci Bc. Marcely Žůrové celkově hodnotím známkou A a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šiler, Pavel

Studentka se v této práci zabývala Přípravou MDF kompozitů se zvýšenou odolností proti vlhkosti, což je jeden z limitujících faktorů pro použití těchto materiálů. Z důvodu přídavku vyššího množství vody, došlo ke vzniku pórů a tím ke zhoršení mechanických vlastností. Tato voda byla přidávána z důvodu zpracovatelnosti a tím pádem se vyššímu přídavku nešlo vyhnout. I přes nižší hodnoty jsou dosažené pevnosti v tahu za ohybu kolem 20 resp. 25 MPa na cementový kompozit vysoké. U 10% modifikace u vzorku KH-17 bylo dosaženo dokonce vyšší pevnosti v tahu za ohybu než u komerčně dodávaného sí´tovacího činidla Tyzor LA. Tento výsledek považuji za velmi důležitý. Studentka splnila zadání v plné míře i přes vznik pórů ve struktuře. Práce je výborně zpracovaná. Za mírné nedostatky považuji především to, že v práci se objevuje velké množství zkratek a věty jako" Z toho vyplývá, že příprava MDF kompozitů na bázi OPC a PVAA není vhodná" jsou vlmi špatně čitelné. Další mírný nedostatek vidím v členění výsledků, kdy vyhodnocení je napsáno dřív než jsou předloženy grafy, což opět přispívá ke špatné čitelnosti práce. Tyto nedostatky také snižují formální úroveň práce. Mezi další nedostatky řadím špatné rozlišení citací. Přidávat odkaz na databáze ze kterých byl článek stažen v případě článků dostupných z WOS považuji za zbytečné. Vysoké množství informací pak působí nepřehledně a je velmi těžké rozlišit, jestli se jedná o článek v odborném časopisu nebo odkaz z internetu. Kromě výše zmiňovaných nedostatků má práce také další formální nedostatky jako např.: Str. 10 - První rovnice v textu označená jako 2.1 Str. 13 - Není dostatečně vysvětlen vliv Al(OH)3 V textu nejsou definovány všechny použité zkratky. Str. 27 - Není vysvětleno pročbyl použit PVAl pod 0,28 mm a proč se přidává glycerol Str. 29 - Není řečeno, jak byly umístěny vzorky v PE sáčcích. Jestli byly umístěny na vzduchu, eksikátoru ... I přes veškeré výše zmíněné nedostatky má práce vynikající úroveň. Práci doporučuji k obhajobě a navrhuji známku A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků A
Úroveň jazykového zpracování A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 82334