SEDLÁČKOVÁ, A. Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Kratochvíl, Jan

Bakalářská práce Alžběty Sedláčkové sleduje aktuální urbanistické trendy. Ústředním prvkem obytného souboru je veřejný prostor uchráněný před vlivem automobilové dopravy. Soubor je dopravně obsloužen ze severu a využívá komfortních podzemních garáží. Okolí domů je vhodně využito pro soukromé předzahrádky bytů v 1. nadzemním podlaží. Celé území je perforováno chodníky a je prostupné pro všechny obyvatele městské čtvrti. Dispozice navržených bytových domů jsou přehledné, prostorově mírně naddimenzované. V některých bytech se nabízí intenzivnější využití užitné plochy např. návrhem dispozic s více ložnicemi. Celková plošná struktura bytů je pestrá a předjímá zdravé společenské fungování lokality. Architektonický výraz souboru je díky dřevěným obkladům přívětivý. Naznačené řešení předzahrádek však celkový dojem degraduje. Návrh postrádá propracovanější práci se zelení a designem ústředního veřejného prostoru. Původně zamýšlená modulární prefabrikovaná konstrukce domů byla popřena zvolením zděné technologie. V návrhu nenacházím využití alternativních zdrojů energie. Naznačené konstrukční řešení je nedomyšlené – překlady, tepelné mosty atd.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 90 Studentka pracovala na BP průběžně, svědomitě a aktivně.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Šmídek, Petr

Soubor se kompozičně i zatravněnými střechami snaží co nejlépe zapadnout do klidného prostředí Komína plného zeleně, není však uspokojivě vyřešen parter (absentující plány a nepřesvědčivé vizualizace).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Vytěženost území je maximální. Třináct bytových domů každý s devíti jednotkami a stovkou parkovacích míst určitě potvrdí návratnost investice. Situace plná zeleně a zatravněných střech zalahodí, že území novou výstavbou zůstane nedotknuto. Bez dalšího mezistupně se však přeskočí k podrobnému rozkreslování dispozic jednotlivých domů. Přitom u řady domů není jasné, kudy se do nich vstupuje. Stejně tak nakládání s venkovními prostory těsně přináležící k bytům. Z vizualizací působí navrhované objekty umírněným dojmem a vypovídají o vyzrálosti řešitele. O to více zamrzí dvoumetrové pletivo lemující domy a tvrdě vymezující hranici. Výsledný dojem z parteru nevyznívá dvakrát přívětivě.
Provozní řešení B Do některých komunikačních jader v garážích se vstupuje přes sklepní kóje a některá jádra nemají pro jistotu vstup žádný. Některá schodišťová jádra nemají okna ani ve vyšších patrech, přestože lícují s obvodovým pláštěm. Nástup do z podesty do tří bytů i rozvržení jednotek je funkční. Dům G má však v cenném parteru na počátku řešeného území pouze garážová stání bez dalších okenních otvorů. Z řezů se dozvídáme, že schodiště v každém domě pokračuje až na střešní zahradu, ale v žádném z půdorysů není nakresleno jak je střecha přístupná a využívaná.
Technicko konstrukční řešení C Sloupový rastr se propisuje do pravidelně členěných nosných stěn v nadzemních podlažích. Nevstává pochybnost, že by po konstrukční stránce nemohl být projekt realizován. Konstrukční detail však odhaluje, že na bližší řešení nezbyl studentce čas.
Architektonické řešení B Převládající obytnou funkci doplňuje trojice venkovních hřišť a komunitní centrum v bytovce I (lepší by byl centrálně umístěný objekt C nebo některý v úvodní části na západě). Rozehraná hmotová kompozice je pevně svázaná s ekonomicky řešeným parkováním v podzemí (společným pro tři až čtyři bytové domy). Umírněné členění fasád a volba materiálů napomáhají k příjemnému životu v navrženém areálu.
Formální úroveň B Předložená práce okamžitě přeskočila z celkové situace k detailním dispozicím jednotlivých domů. Chybí lépe doložené řešení parterů. Umístění domů na terén (doložené na jednom pohledu) a vzájemné reagování domů mezi sebou (v podélných a příčných řezech, kde by byl ukázán celý soubor). Rozsahem a výstupy splňuje formální požadavky na bakalářskou práci.
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 84894