FROLÍK, J. Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Mléčka, Jan

Jakub Frolík ve své práci prolíná tradiční podobu městského bloku s volnou zástavbou bytové výstavby druhé pol. 20. století. Lineární řazení trojice pomyslných dvorů bez výraznějšího směrování odpovídá charakteru navrhované zástavby s minimálním přesahem hranice řešené parcely.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování Samostatný
Navrhovaná známka
E
Body
55

Posudek oponenta

Gale, Roman

Předloženou bakalářskou práci hodnotím jako podprůměrnou. Potenciál volného zadání s minimem regulativ nebyl využit a projekt je pouze nastíněním prvotního konceptu bez finalizace a přesvědčivé prezentace.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení D Koncept zalomených hmot obytných domů byl pravděpodobně veden snahou o využití orientace a topografie parcely. Proporcestaveb a nově utvářený prostor bezprostředně obklopující stavby však nepřináší očekávanou interpretaci. Pouze funkční záměr stavění domů na volné louce bez architektonického přesahu soudobých urbanistických tezí. Kontext klidné lokace a sousedství města s krajinou není využit, návrh se v rámci svého urbanismu spíše izoluje. Průhledy a propojení sousedství nejsou plně využity. Přes zamýšlenou symetrii kompozice hmot působí návrh spíše chaoticky a nevyváženě.
Provozní řešení E Přesto že se jedná o novostavbu na zelené louce, parcelu bez výrazných stavebních limitů, student navrhuje téměř výhradně mezonetové byty o velikosti převážně 127 – 196m2!!!! dle mého názoru naprosto chybná úvaha, při tomto počtu bytů a rozsahu investic se dá očekávat jednoznačný ekonomický nezdar takovéto investice.
Technicko konstrukční řešení E Vzhledem ke stavu dopracovanosti, absence jakéhokoli textu, nebo legendy se mohu pouze domnívat o jaké konstrukce se jedná. Konstrukční systém (pravděpodobně vyzdívaný Ž.B.skelet) je prezentován velmi schematicky. Přiměřeně ke zvolenému konceptu v zásadě bez problémů. Materiálové provedení vyjádřeno velmi schematicky, detaily nejsou řešeny vůbec.
Architektonické řešení D Autor hledá neotřelý výraz, bez dotažení zdařilé modifikace soudobého architektonického pojetí. Klidné pojetí horizontálního aspektu fasád autor neprezentuje přesvědčivě. Diferenciace fasád není důsledně domyšlena a umocňuje negativní dojem z celého souboru. Práce s odstoupením teras mohla být při zdařilejším podání základní identitou souboru. Absence dořešení všech prostor a forem bohužel přispívá k negativnímu posouzení celého konceptu.
Formální úroveň E Pouze základní, náznakové a nepřehledné zobrazení nepřispívá k objasnění konceptu a cíle práce.
Navrhovaná známka
E
Body
58

Otázky

eVSKP id 84920