ŠVANCAROVÁ, M. Obytný soubor na ul. Pastviny v Brně - Komíně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Poslušná, Iva

Práce od samého počátku měla vytyčen jasný koncept i formu, které byly podloženy racionální úvahou a poctivou analýzou zadaného úkolu i vstupních zjištění v samotné lokalitě. Jednotlivé fáze návrhu postupovaly na první pohled snadno a logicky, byly však výsledkem přemýšlení a hledání variant a možných řešení. Celý návrh ovlivňovala zpočátku poněkud dramatická morfologie terénu, která však nakonec pomohla jistému zónování celého obytného souboru (řazení atriových domů i trojice bytových domů vzhledem k okolí, vytvoření soukromých a polosoukromých prostorů, vlastní realaxační areál v nejvyšším místě pozemku). Práce vykazuje ve svém výsledku velice poctivě zpracovaný koncept a snahu o patřičné využití daného potenciálu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Michaela Švancarová pracovala samostaně, svědomitě a velice usilovně. Racionálně využívala úvodních analýz lokality i zadaného úkolu.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Hybská, Bohumila

Předložená práce splňuje všechna kritéria kladená na bakalářskou práci a to jak co do obsahové tak formální stránky. Práce je přes drobné nedostatky vypracována s náležitou péčí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Studentka navrhla urbanistickou strukturu, kterou se snažila docílit vysokou míru zastavěnosti řešeného území. Zvoleným typologickým prvkem zástavby byly jednak dvoupodlažní atriové rodinné domky jednak bytové domy. Obslužnost obytného souboru je zajištěna komunikacemi, které jsou vedeny jak po vrstevnici (obslužné komunikace RD), tak po spádnici (páteřní komunikace s přístupem k bytovým domům). Struktura atriových domů je v případě první dvojřady posunutá “na střih”(větší soukromí), druhá dvojřada poněkud nelogicky na obdobné uspořádání rezignuje. Ve východní svažité hůře využitelné části pozemku je navržen amfiteátr, ovocný veřejný sad a prostor pro sportovně rekreační aktivity.
Provozní řešení B Provozní řešení je poměrně přehledné, dopravní schéma umožňuje dobrou obslužnost. Nicméně z předložené práce není zcela zřejmé, jak je řešeno parkování pro bytové domy a pohotovostní parkování pro návštěvníky.
Technicko konstrukční řešení B Konstrukční a technické řešení je v zásadě čitelné, chybí modulové kóty, nebo poměrové měřítko, aby bylo možné odvodit navržené rozpětí nosných konstrukcí a s tím související řešení nosných konstrukcí, řešení stropů v místě schodišťových ramen apod.
Architektonické řešení B Architektonické řešení vychází z urbanistického návrhu. Poměrně kompaktní struktura atriových domů je zajímavá, dispozičně přehledná, avšak zejména u domů s atriem na severozápad je míra oslunění diskutabilní. Hmotové, materiálové řešení domů je přiměřené, tvary a rozmístění oken a dveří ve fasádě by mohlo být propracovanější (soulad pásových horizontálních a velkoplošných vertikálně členěných oken).
Formální úroveň B Formální úroveň projektu je velmi dobrá, některé výkresy (zejména řezy územím) by mohly být více propracované. Celkové hmotové řešení je patrné z fotografie modelu.
Navrhovaná známka
B
Body
80

Otázky

eVSKP id 85084