BLAHA, V. Hardware a software inteligentního spotřebiče [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Fiedler, Petr

Cílem práce bylo vytvořit funkční vzorek inteligentního domácího spotřebiče použitelného pro demonstrační účely v oblasti řízení spotřeby elektrické energie v domácnostech v závislosti na aktuální ceně elektrické energie. Zvoleným spotřebičem byla malá chladnička s Peltierovým článkem, kterou bylo nezbytné vybavit novým řídicím systémem. Práce zahrnovala jak tvorbu hardwaru řízení ledničky, tak tvorbu nezbytného softwarového vybavení, které bude realizovat měření teplot, řízení chladicího subsystému a komunikaci s využitím rozhraním Ethernet. Zadání bylo přiměřené náročné a řešení vyžadovalo tvůrčí přístup. Autor na řešení zadání pracoval systematicky, průběžně a iniciativně, což se pozitivně odrazilo na výsledku. Samotná diplomová práce je zpracována přehledně. Realizace HW části je zdokumentována přiměřeným způsobem a stejně tak je zdokumentována i SW část. Práce prakticky neobsahuje překlepy a je zpracována pečlivě. Jediným mírným nedostatkem práce je občasné používání slangových výrazů (datasheet namísto katalogový list, defaultní nastavení namísto počáteční nastavení, atd.), ale celkově je práce i z tohoto hlediska na velmi dobré úrovni. Vytvořené zařízení je plně funkční a lze konstatovat, že zadání bylo splněno v celém rozsahu.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Kaczmarczyk, Václav

Ve své práci se student zabývá úpravou komerčně dostupného spotřebiče – malé lednice – na tzv. chytrý spotřebič, a to jak z hlediska jeho přestavby, přidání potřebného hardware, tak i z hlediska návrhu, realizace a zprovoznění software. V teoretické části práce student popisuje důvody, které vedou ke vzrůstajícímu trendu návrhu a zavádění sítí smart grid. Z mého pohledu je teoretická část svým obsahem dostatečná, je však škoda, že není zpracována hlouběji. V praktické části práce pak student popisuje nejprve přeměnu spotřebiče a následně návrh a vývoj řídicích aplikací. Z vložených fotografií je zřejmé, že výsledné dílo je po vizuální stránce velmi zdařilé a po hardwarové stránce funkční. Z poměrně obsáhlého popisu dvou navržených programů včetně jejich spolupráce je zřejmé, že student disponuje dobrými znalostmi a potřebnými schopnostmi v oboru programování. Je škoda, že nebyla (či pouze nebyla v práci zmíněna) nutnost využití koeficientů pro korekci teploty, nebyla posouzena funkčnost upraveného produktu, naměřena např. závislost minimální dosažitelné teploty v závislosti na okolní teplotě, závislost spotřeby energie na rozdílu těchto teplot apod. Po odborné stránce přesto hodnotím práci jako velmi dobrou. Formální stránka práce vykazuje drobné nedostatky (např. užívání poněkud nestandardních výrazů). Dle mého mínění student předloženou prací prokázal inženýrské schopnosti, kdy během realizace bezpochyby narazil na mnoho dílčích problémů, s nimiž se dokázal vypořádat. Práci proto doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 85784