STÝBLO, J. Obnova areálu Tasovického mlýna [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Ponešová, Barbora

Student se ve své práci vydal na složitou filosofující cestu, kterou se nakonec podařilo zhmotnit zdařilým návrhem. Některá místa v provozu by si zasloužila drobné úpravy, což je však reálné bez toho, aniž by utrpěl celkový koncept. Rovněž finální prezentaci by obohatilo více perspektiv či doplňujících schémat.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 98 Student vykazoval od počátku mimořádné zaujetí pro zvolené téma. Jeho poctivý přístup ho přivedl na složitou cestu hledání, díky kterému se podařilo nalézt kvalitní koncepční řešení, za cenu mírného nedotažení finální grafické úpravy.
Navrhovaná známka
B
Body
89

Posudek oponenta

Hendrych, Jan

Práce dokládá schopnost autora zvládnout poměrně komplikované zadání, přesvědčivě dokumentuje jeho uvažování o problematice a formování konceptu. Vlastní návrh ale vykazuje některá slabá místa jak v provozu tak v architektonickém výrazu, která sílu konceptu oslabují.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení D Autor vychází z historické polohy mlýna a jeho vazby na vesnici. Situační výkres dokumentuje bezprostřední návaznost na okolí, návrh logicky obnovuje vnitřní dvůr, který má zásadní význam pro budoucí život areálu. Ale předložené řešení je poměrně schématické, především v západní otevřené části se celé nádvoří rozpadá do nespecifikované zeleně a parkovišť. Chybí mi popis, odlišení charakterů povrchů dvora, pěších cest, místních komunikací a travnatých ploch. Stíny jsou jen schema.
Architektonické řešení D Dispoziční a prostorové řešení vychází z konceptu, kdy mezi pevnými servisními a komunikačními jádry jsou rozmístěny různé atraktivity, které dávají předpoklad dobrého využití různými skupinami jak místních obyvatel, tak návštěvníků. Princip vložených bloků je oslaben splynutím nových betonových stěn s původním zdivem, efekt vložení je zřejmý jen z půdorysů díky barevnému odlišení, v interiéru bude vnímána vždy jen nová stěna. Architektonický výraz objektu je značně rozpačitý, monotónně se opakující šedé fasády proražené schématicky otvory oken ve většině bez členění, jak se tak velká okna budou otvírat?, chybí informace o základních materiálech (střecha, okna, klempířské prvky, druh omítky, apod.).
Provozní řešení C Dispoziční řešení a provozní vazby jsou podrobně dokumentovány, provozy na sebe logicky navazují. Poddimenzovaný se mi jeví komunikační blok s hlavním schodištěm k sálu, které je stísněné, přitom spojuje 3 největší hlavní prostory, foyer a sály. Rozsáhlé prostory kavárny v podzemí mají společné minimální zázemí se sálem pro spolkové akce, z provozního hlediska je řešení nevyhovující.
Technicko konstrukční řešení B Konstrukční řešení je popsáno v technické zprávě, zásadně je rozděleno na obnovu a rekonstrukci původního objektu a na nově vložené betonové bloky servisních jader, odlišení původních a nových konstrukcí je logické.
Formální úroveň C Grafická úroveň práce má několik úrovní. Přesvědčivá je zejména úvodní analytická část a představení konceptu, na dobré úrovni jsou výkresy půdorysů, řezů a pohledů, zcela nepřesvědčivé jsou vizualizace.
Navrhovaná známka
C
Body
71

Otázky

eVSKP id 82988