PECHOVÁ RIEDLOVÁ, M. RADNICE - VĚC VEŘEJNÁ, Správní centrum městské části Brno-sever [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Oplatek, Jiří

Diplomová práce čitelně demonstruje záměr konceptu a je srozumitelně, ne však zcela přesvědčivě, prezentována. Urbanistický koncept vychází ze snahy nejen zachovat, ale i využít maximum charakteristických stávajících objektů v řešeném území. Studentka proto navrhla rekonstrukci centrálního objektu převážně pro reprezentativní funkci radnice s doplněním kancelářského provozu v nově navržené budově. Dispoziční řešení odpovídá možnostem, které skýtá propojení historické stavby s novostavbou. Funkční a provozní využití je přehledné. Konstrukce nově navrženého domu je racionální, přiměřená prostorovému řešení. Dá se očekávat, že při rekonstrukci stávající budovy se objeví problémy, na které bude třeba hledat odpověď. V architektonickém výrazu využívá návrh kontrastu výrazu stávajícího objektu s jednoduchostí nově navržené budovy. Grafickou úroveň prezentované práce nepovažujeme za zcela zdařilou. otázka Rekonstrukce historických objektů z hlediska soudobých nároků na pohodu prostředí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování C Studentka ztratila hodně času ve fázi návrhu konceptu, v závěru však soustředěnou zaujatou prací dohnala počáteční hledání.
Navrhovaná známka
C
Body
72

Posudek oponenta

Rudiš, Viktor

Práce má nevyrovnanou úroveň. Základní myšlenka spojení stávajícího objektu s novostavbou nevyznívá přesvědčivě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C Autorka návrhu důsledně zachovává stávající objekty obrácené ke třídě Gen. Píky, využitelné pro nové funkce. Dvoupodlažní objekt ve středu tohoto pásma, navrhuje využít pro účely radnice a doplňuje jej novostavbou administrativního bloku. Zbytek řešeného území zastavuje schematickou strukturou obytných bloků. Frontu k ulici Provazníkové zdůrazňuje komerčním využitím parteru budov. Zvolené řešení vychází ze situace, nepřináší ale žádný jednoznačně pozitivní motiv. Umístění radnice na okraji bloku v jeho střední části neodpovídá jejímu významu jako administrativního centra čtvrti.
Architektonické řešení C Architektonické pojetí radnice založené na spojení dvou nesourodých objektů, původní stavby s nevýraznou architekturou a nového bloku nenaplňuje představu soudobé radniční budovy. Celek působí jako nouzová improvizace, obtížně zdůvodnitelná.
Provozní řešení B Typologie obou částí radnice je jasná. Délka vnitřních komunikací je ovšem značná a komplikovala by bezpochyby provoz a obsluhu budovy.
Technicko konstrukční řešení B Technické řešení obou částí budovy je bez zvláštních problémů.
Formální úroveň B Formální úroveň práce je dobrá
Navrhovaná známka
C
Body
79

Otázky

eVSKP id 84510