TOMÁNKOVÁ, M. RADNICE - VĚC VEŘEJNÁ, Správní centrum městské části Brno-sever [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Oplatek, Jiří

Zvolený zajímavý, ale konstrukčně náročný koncept se podařilo dovést do zdařilé podoby. Prezentace práce je na velmi dobré úrovni. Umístění radnice vychází z urbanistického konceptu návrhu lokality dnešních kasáren a zasazuje objekt radnice do zeleného pásu lemujícího hranu území Záměrem studentky bylo vytvoření veřejného prostoru uvnitř atraktivního skleněného kubusu, suplujícímu radniční náměstí. Je založena na přísné kompozici dvou protilehlých kancelářských traktů radnice v kontrastu s rozvolněnou drúzou tvořenou buňkami pro potřeby shromažďovací a reprezentační, doplněné veřejnými i komerčními funkcemi v prostupném parteru. Vše propojeno sítí prostorových lávek, které by měly zajistit bezkolizní provoz celého komplexu. Konstrukční systém je přiměřený komplikovaným požadavkům na pohodu prostředí a prostorovému řešení budovy. Architektonický výraz a materializace odpovídá náročnému konceptu, který se studentce podařilo zvládnout s výhradou k výrazu prostorových buněk vnitřních shromažďovacích prostor, které nevyužívají nabízejících se atraktivních výhledů. Grafická prezentace je jasná, přehledná a jednoduše čitelná. otázka Zeleň ve veřejném prostoru

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 100 Studentka pracovala soustavně, s chutí, zájmem, invenčním zaujetím a plnou zodpovědností
Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Rudiš, Viktor

Práce prokazuje odvahu a invenci autorky. Předkládá efektní , ale náročné řešení s problematickou ekonomií.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Autorka práce ve svém urbanistickém řešení celkem logicky reaguje na širší souvislosti zástavby v okolí řešeného území. Posiluje význam Provazníkovy ulice, kterou rozšiřuje a vkládá do ní významné komerční aktivity. Objekt radnice ponechává v čele řešeného území obráceného ke tř. Generála Píky. Zde si uvolňuje prostor pro atraktivní objekt s výraznou architektonickou formou. Je ovšem třeba říct, že do určité míry mimo hlavní komunikační osy s živým provozem.
Architektonické řešení A Architektonické řešení radnice má jasnou koncepční myšlenku. Dva administrativní bloky rovnoběžně položené svírají ve svém středu působivou prostorovou konstrukci společenských a zasedacích sálů, přístupných po otevřených lávkách a schodištích. Celá tato struktura je navržena do velké prosklené haly. Toto prostorově i konstrukčně náročné řešení s obtížnými provozními podmínkami je oprávněné u významných veřejných objektů. Radnici velké městské části lze tento význam přisoudit.
Provozní řešení B Typologicky je radnice řešena přehledně a logicky. Náročné propojení všech jejích částí je jasné. Výhrady mám k umístění a kapacitě sociálního příslušenství v prostoru sálů v centru celé kompozice.
Technicko konstrukční řešení B Technické řešení centrální části objektu, zejména jeho konstrukce, je zakreslena schematicky, v reálném projektu by bezpochyby dopadlo jinak.
Formální úroveň A Formální úroveň návrhu je velmi dobrá.
Navrhovaná známka
B
Body
89

Otázky

eVSKP id 84513