SUROVEC, M. Obnova areálu Tasovického mlýna [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Ponešová, Barbora

Student se od počátku práce na zadání intenzívně zabýval nalezením přiměřeného konceptu pro historický areál. Jeho filosofické úvahy nakonec nalezly ekonomicky reálné řešení. Návrh počítá s postupem obnovy v několika etapách. Ve všech případech je provoz vyřešen bezkolizně. Finální grafická úprava je zdařilá.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 98 Student pracoval s mimořádným zaujetím. Práci věnoval velké množství energie, což se odrazilo i ve finální grafické prezentaci.
Navrhovaná známka
A
Body
96

Posudek oponenta

Eichlerová, Eva

Předložená diplomová práce je zpracována nadstandardním způsobem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Jedná se o analýzu a strategii využití stávajícího historického areálu Tasovického mlýna v centru obce Tasovice. V projektu je pečlivě zpracována analýza širších urbanistických vazeb, v průvodní zprávě je poznámka o parkování, průjezdné komunikaci a obnovení původního sníženého prostoru před vstupem. V kontrastu s nadstandardně zpracovanou studií využití budov postrádám odpovídající návrh souvisejících venkovních pobytových a parkovacích ploch. Okrajově se student zabývá stopou původního sadu a využitím bývalého náhonu na jižní hraně areálu. Pozornost tvůrce je obrácena převážně dovnitř budov.
Architektonické řešení A Podstata zadání diplomové práce byla v předložené práci zcela naplněna. Strategie citlivě reaguje na proměňující se skutečnost v čase, uvažuje s mentálními a ekonomickými možnostmi současných i budoucích investorů a uživatelů a nabízí jim přijatelné návrhy. Nepředkládá dogmata, ale motivy možného využití. Záměna funkce nemá v tomto pojetí zásadní vliv na architekturu budov. Tvůrce předkládá k úvaze inteligentní výzvy v otázkách filozofického pojetí, sociálních vazeb, architektonického zpracování a podnikatelských aktivit. Architektonické řešení vychází z kontextu již z historie známého principu odděleného vnějšího pláště, vnitřních využívaných prostor a meziprostoru-obslužné dutiny mezi nimi. Metoda je zde uvedena do reálné přítomnosti, v prvních fázích obnovy areálu jako architektura nedostatku, která nebrání ale motivuje k dalšímu rozvoji při poptávce po kvalitní architektuře s vyššími investičními možnostmi. Podstata strategie je architektonicky definována až do designu mobiliáře.
Provozní řešení A Dispoziční řešení jednotlivých navrhovaných provozů je správné. V praxi by jistě nastala diskuse o míře využití stávajících místností a vestavbě nových tam, kde to není nezbytně nutné. Postrádám výměry místností.
Technicko konstrukční řešení A Návrh konstrukčního řešení vychází z předběžného stavebně historického průzkumu a jeví se reálný a správný. Pozitivní je úvaha o recyklaci stávajících bouraných konstrukcí.
Formální úroveň A Oceňuji vysokou úroveň zkoumání a formulace přístupu k zadanému úkolu. Výtvarné pojetí a grafické zpracování je vynikající. Pro snadnější orientaci chybí v půdorysech jednotlivých pater výškové kóty a plocha místností.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 82989