ČERVINKOVÁ, Š. Radnice Brno – Sever [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Nový, Vítězslav

Diplomní práce s výrazným potenciálem, který autorka tvořila postupně, ale svědomitě. Zaujme jak svým urbanistickým řešením, reagujícím na hranu výrazné Provazníkovy ulice i na prodloužení ulice Krkoškovy, tak ztvárněním architektonickým, kde klade v použitém tvarosloví důraz na prezentování hodnot fungující společnosti – měřítko, strukturu, řád... Celkovému architektonickému výrazu sice místy schází konkrétnější představa autorky o podobě některých architektonických detailů a autorka tak neprodává vše, o co v průběhu vlastní práce usilovala, nicméně předloženou diplomní práci považuji za velmi kvalitní, doporučuji ji k obhajobě a navrhuji hodnocení B 85.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Svědomitý přístup k práci na bakalářském projektu ovlivněný jistou drobnou mírou nervozity, způsobenou odpovědností ze závěrečné práce. Musím ale vysoce ocenit autorčinu vůli, obětavost a především time-management, díky kterému i ve složité situaci mladé maminky dovedla práci k přesvědčivému výsledku.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Magnusek, Pavel

Autorka v předložené práci prezentuje schopnost samostatně a s jistou erudicí řešit zadaný problém. Odborně definovat a tříbit svůj autorský názor jí však bude muset pomoci praxe, což ovšem není míněno jako výtka, nýbrž jako výzva.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Daný prostor, vyčleněný pro zadání projektu je exponovaný jako "vrchol hory" (vyvýšená hrana Černopolní zástavby) či "průčelí chrámu" (přítomnost uličních tepen metropole). Proto je nanejvýš žádoucí, přistoupit k jeho řešení velmi zodpovědně a s patřičným respektem. Po prostudování návrhu je zřejmě, že se autorka při tvorbě urbanistického řešení těmito zásadami snažila řídit.Nepouští se do experimentálně alternativních poloh. Pracuje na základě modelu klasické městské blokové zástavby, historicky ověřené a na tomto prostoru i jaksi očekávané. Pohnutky k tomuto kroku dokládá ponecháním původního pohledově nejatraktivnějšího nároží.Po úvaze o aplikaci prodloužení stávajících uličních os je vlastní poloha radničního komlexu celkem automaticky dána jistou zajímavou anomálií vyosení ulice Krkoškovy z pravoúhlého konceptu a příslib využití této jinakosti jako otisku při řešení vlastního objektu. Tímto aspektem se nechává autorka strhnout a dále jej rozpracovává.Při stanovení polohy se musí vypořádat s negativním dopadem místa v těsném sousedství s rušnou dopravní tepnou odsunem uliční čáry a tvorbou "čistící zóny", která jaksi vypadává z rytmu ostatních uličních fasád. Za odměnu dopřeje občanům, poshovět si v klidném závětří nádvoří vnitrobloku. Posunem stávající zastávky MHD na úroveň radnice, přiznává autorka místu opravdu velmi dobrou dostupnost, což lze u objektu radnice ohodnotit kladně. Tato snaha zdá se, jde na úkor uživatelského komfortu objektu (obtíže s následky dopravní vytíženosti hlavní ulice). Dalším dopadem umístění u takovéto tepny je rozmělnění rytmické blokové zástavby odsunem konzistentní uliční linie.Použití pásu parku pro oddělení od nesourodé sídlištní panelákové zástavby se jeví jako velmi dobrá idea, která celému řešenému prostoru vdechne punc atraktivity.
Architektonické řešení B Prezentace referenčních staveb ve fotografické příloze dává nahlédnout do inspirační kuchařky, dle níž autorka svůj návrh připravuje. Kvalitní ingredience jsou definovány a poté smíchány do nového návrhu. Je zde však na škodu, že se autorka řídí také při rozpracování vizuální podoby objektu týmiž zásadami umírněnosti, kterých bylo potřeba ve fázi urbanistické tvorby. Postrádám zde větší míru odvahy a smyslu pro detail či provázanost detailů.Použitým betonovým či kamenným arkádám mohl být dán nad rámec nesporného vizuálního působení také pořádný uživatelský přínos. Jejich prostor se mohl stát vítaným útočištěm před deštěm či sluncem, místem, kde setkávání lidí, pocitově v bezpečí, činí mnohem větší potěšení.Autorka se takzvaně "vylhala" z rozpracovávání jednotlivých fasád použitím lícového zdiva. V kombinaci s "netečným" návrhem výplní otvorů působí fasády jaksi dojmem unisex konfekce. Není na nich nic závadného, ale postrádám zde alespoň náznak opěrného bodu pro upoutání pozornosti.
Provozní řešení A Oddělení funkce administrativy a kultury i umístění vůči ulici a dimenze jednotlivých křídel objektu, a také provázanost obou křídel spojovacím krčkem činí provoz budovy čistým, bezkolizním a uživatelsky pohodlným. Je zřejmé, že autorka věnovala návrhu dispozic značnou pozornost. Zde projevila patřičnou odvahu hledat nezvyklá řešení a složit je do zajímavě působícího celku. Trojtrakt administrativní části se zajímavě pojatým foyerem, kde nudnou strohost prostoru "čekárny na úředníky" velmi zdařile "nabourávají" tzv. akvária, napojená na světlíky, procházejícími vyššími podlažími, kde transparentně probíhají různá jednání je opravdu zdařilý, a to hned dvakrát. Podruhé, když vzhled, funkce a konstrukce bude nutit úředníky v vyšším výkonům - budou veřejnosti stále na očích.
Technicko konstrukční řešení B Konstrukční systém se zdá z toho mála náznaků použitých v předložené studii funkční, bohužel však v použitém měřítku 1:300 jej nelze plně dešifrovat.Některé rozpony jsou poměrné velké (shromažďovací prostoru v kulturní části) a zřejmě by v dalších fázích projektu musely některé konstrukce doznat podstatných změn. Sporný, z technického i ekonomického hlediska, se zdá systém založení na desce.
Formální úroveň A Výstupní dokumentace splňuje požadavky, kladené na srozumitelnost a grafickou úroveň zpracování fáze architektonické studie. Některé dílčí nedostatky, zmiňované v odstavci 4. by se zřejmě projevily až dalších fázích propracováváni projektu.
Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 84554