VESELÝ, A. Hudba jako veřejný prostor – Nový koncept brněnské Filharmonie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Rusín, Tomáš

Diplomant během práce na projektu prokázal smysl pro analytické myšlení, které doložil množstvím analýz a variantních řešení. Pro předložené řešení posléze zvolil jednoduchou formu, která se v historickém prostředí a kontextu okolního urbanismu jeví jako akceptovatelná. Diplomant prokázal zvládnutí tohoto náročného úkolu a to jak v oblasti dispoziční a konstrukční, tak i formální a architektonické. Práce s vnitřním prostorem je na dobré a poučené úrovni. Diplomant svou prací a přístupem prokázal vyspělost, architektonické myšlení a připravenost obhájit diplomovou práci. Otázky a náměty k obhajobě: Jakým způsobem je řešena akustika sálu ? Jak reaguje parter objektu na okolní veřejný prostor ?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování B
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Vágner, Lukáš

Práce je zpracována dostatečně, přehledně a celková úroveň je průměrná. Větší pozornost by si jednoznačně zasloužily jednotlivé pohledy, materiálové a koncepční pojednání fasády. ( detail )

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Autor vhodným způsobem doplnil nedokončenou blokovou zástavbu monoblokem,který respektuje okolní zástavbu a daným měřítkem nikterak nenarušuje její kontinuitu. Větší pozornost by si zasloužilo řešení předprostoru a úvaha sjednocení rozptylové plochy s částí přes ulici Besední. V současné podobě je navržený prostor velmi stísněný.
Architektonické řešení B Monotónní řešení fasády použitím travertinového obkladu je pro Brno příznačné a velice tradiční. Otevřené převýšené nároží v místě kavárny a navazujících pater působí agresivně a k celkově klidnému rázu budovy nevhodně.
Provozní řešení C Celkové provozní řešení je poměrně zdařilé a zajišťuje optimální vazby jednotlivých funkcí. Ničím neoslňující či nápaditý dispoziční prvek, podtrhuje křečovité řešení pokladny a kavárny. Dopravní řešení v rámci ulic Besední a Veselé, je na podrobnější analýzu, která by ale v tomto případě zadání byla vhodná.
Technicko konstrukční řešení B Konstrukce navazuje na momentálně se realizující podzemní parkování, což do jisté míry autora pravděpodobně návrhově svázalo. Kombinace monolitických železobetonových sloupů a stěn je standardně možným návrhem. Mírně pokulhává konstrukční navázání na podzemí a za povšimnutí stojí i netradičně použité rozšířené hlavice sloupů, které se spíše realizují v krajním případě. Pokud to ale nebyl architektonický záměr bakaláře. Chybí více technických místností a jejich vzájemné vazby na instalace médií.
Formální úroveň C Grafické ztvárnění projektu se vyznačuje dobrým zpracováním, je přehledné a srozumitelné. Celkově je možné práci hodnotit jako splňující zadání, nikoliv výjimečnou. Zákresy do fotografie a 3 D prezentace je méně kvalitní.
Navrhovaná známka
B
Body
81

Otázky

eVSKP id 84705