JURNEČKOVÁ, A. Vliv kultivačního média na identifikaci kvasinek rodu Cryptococcus hmotnostní spektrometrií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Stratilová, Eva

-

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vadkertiová, Renata

Predložená bakalárska práca sa v teoretickom úvode venuje identifikácii niektorých druhov kvasiniek rodu Cryptococcus pomocou metódy hmotnostnej spektrometrie MALDI TOF. V úvode sa autorka venuje opisu jednotlivých štruktúr kvasinkovej bunky, prehľadu o výskyte a vlastnostiach niektorých druhov rodu Cryptococcus a princípom hmotnostnej spektrometrie. Experimentálna časť je zameraná na skúmanie vplyvu rôznych kultivačných médií a metód úpravy a aplikácie vzoriek na kvalitu nameraných hmotnostných spektier. Bakalárska práca je prehľadne spracovaná, teoretická časť má primeraný rozsah. V experimentálnej časti sa text, tabuľky a obrázky vhodne dopĺňajú a vytvárajú celok, z ktorého je zrejmé splnenie zadania práce. V práci sa autorka dopustila drobných nepresností, ktoré ale neznižujú kvalitu bakalárskej práce: Str. 8 “Rutinní metody používané v laboratořích stanovují mikroorganismy na základě jejich fyziologických, morfologických a biochemických vlastností...” Správnejšie je uviesť, že mikroorganizmy sa identifikujú. Str. 16 “Kvasinky rodu Cryptococcus jsou nefermentující a vyznačují se schopností zpracovat inositol jako výhradní zdroj uhlíku za účelem produkce ureázy”. Autorka pravdepodobne nedopatrením spojila dve nesúvisiace vety do jedného celku. str. 17 “Přestože na základě morfologie a stavby jednotlivých druhů se Cr. himalayensis a Cr. elinovii považují za synonymum Cr. tereus, liší se navzájem odezvou při asimilaci maltózy a melezitózy”. Správnejšie by bolo uviesť, že sa odlišujú asimiláciou maltózy a melezitózy. “ Rod Cryptococcus je schopen zpracovat myo-inositol, a proto je označován jako myo-inositol pozitivní”. ... Slovo spracovať sa nepoužíva, používa sa slovo utilizovať, alebo využívať. Str. 16 “Rod Cryptococcus zahrnuje kvasinky elipsovitého nebo kulovitého tvaru, které se rozmnožují multilaterálním pučením. Zástupci rodu tvoří měkké, slizovité až mukoidní kolonie různé velikosti a barvy. Jednotlivé buňky jsou obklopeny polysacharidovou kapsulí typickou pro druh Cryptococcus neoformans”. Aj iné druhy rody Cryptococcus produkujú polysacharidovú kapsulu. Str. 19 “India ink” sa v češtine alebo slovenčine nazýva tuš Str. 21 “Dlouhou dobu byl stejně jako Cr. aerius považován za synonymum nebo za jednu z variet kmene Cr. albidus”. Cr. albidus nie je kmeň, ale druh. Str. 21 “Na základě několika studií byl Cr. diffluens přisuzován také vliv na onemocnění zvaném kryptokokóza”. Veta nie je správne formulovaná. Str. 22 ...”Je známa také schopnost tohoto druhu redukovat germinaci (pučení) konidií ušlechtilé plísně Botrytis cinerea, která je původcem plísní na potravinách”. Autorka spojila dve rôzne veci do jedného celku. str.24 Správny názov je F. elegans, nie F. elegant K obhajobe by som mala nasledovné otázky: Str. 40 Podkapitola Metoda přípravy a aplikace vzorku dle firmy Bruker (Metoda č. 1, EtOH-CHCA) Do mikrozkumavek typu Eppendorf bylo nadávkováno 300 l destilované vody. V laminárním boxu byly inokulační kličkou odebrány do těchto mikrozkumavek vzorky kvasinek. Aké množstvo kvasinkovej kultúry ste použili na prácu? V podkapitole 2.1.1 “Obecná charakteristika kvasinek” ste uviedli druh Candida albicans ako najčastejšieho pôvodcu kandidóz u človeka. Aké ďalšie druhy rodu Candida môžu spôsobovať ochorenia u ľudí? V podkapitole 2.2.3.6 Cryptococcus aerius ste uviedli, že druhy Cr. aerius a Cr. albidus je možné rozlíšiť na základe reakcie s Lugolovým roztokom. Cryptococcus aerius neprodukuje amylózový polysacharid, zatiaľčo Cr. albidus túto látku produkuje. Uveďte podrobnejšie, z akých zložiek sa škrob skladá, z akých zložiek pozostáva Lugolov roztok a ktoré zložky škrobu sa vyfarbujú Lugolovým roztokom.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 77149