BIS, J. Řídicí systém pro infrazónu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Jirgl, Miroslav

Cílem práce bylo seznámení se technologií výrobní linky s infrazónou a dále návrh a realizace řídicího systému a HMI. Zadavatelem práce byla společnost Phatec s.r.o., kde byly specifikovány technické požadavky a kde měl student možnost konzultovat technické řešení. Student pracoval samostatně, k práci přistoupil velmi zodpovědně a vhodně si rozvrhnul jednotlivé kroky. Pravidelně se dostavoval na konzultace, informoval mě o stavu řešení práce a průběžně konzultoval formální a částečně i technickou stránku práce. Spolupráce byla tedy naprosto bezproblémová. Student prokázal dobrou orientaci v dané problematice i velmi dobré vyjadřovací schopnosti a úspěšně splnil všechny body zadání.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Pásek, Jan

Student měl za úkol vytvořit řídicí systém pro infrazónu použitou v kašírovací lince, v níž probíhá spojování textilie s plastovou fólií. Infrazóna je zařízení, které pomocí matrice infračervených halogenových lamp ohřívá a natavuje spojované materiály. Cíle práce jsou v zadání specifikovány v pěti bodech, od návrhů HW a SW prostředků řídicího systému, řešení a implementaci řídicích a vizualizačních programů, až po uvedení do provozu. Mohu konstatovat, že všechny body zadání byly splněny. Náročnost zadání po stránce odborné i časové je střední, tedy přiměřená bakalářské práci. Pečlivost, důslednost v řešení i v provedení textové dokumentace svědčí o tom, že si student laťku náročnosti sám zvyšoval, což hodnotím pozitivně. Pro řízení byl použit programovatelný automat SIMATIC 1200 s programovacím prostředím TIA Portal. Zajímavá, nápaditá a velmi účelná byla volba ovládání a vizualizace pomocí HMI panelu Weintek mTV-100 v kombinaci s dotykovým monitorem ELO. Zde student prokázal výbornou orientaci v programování jak PLC, tak i vizualizační aplikace. Totéž se dá říci, a to je u našich studentů překvapivé, i o popisu silnoproudých a ovládacích obvodů infrazóny. Aplikace infrazóny je vybavena elektrickými prvky jako krokový motor, frekvenční měnič, proximity spínače, pyrometr, apod. I zde je z práce vidět, že student přikládá znalostem o těchto prvcích odpovídající důležitost. Celkově student projevil dobré znalosti v celém portfóliu prvků a zařízení, která v práci použil. Pokud jde o zpracování písemné zprávy, je tato sestavena vyváženě, a až na drobné nedostatky, které ještě uvedu v hodnocení i v dotazech, je velmi srozumitelná a logicky uspořádaná, takže čtenář nemá problém s vyhledáváním, listováním apod. V celé práci jsem našel jen jednu drobnou gramatickou chybu. S formou, obrazovou dokumentací, normami apod., jsem neměl při čtení žádný problém. Abych jen nechválil, jednu výtku mám. Pochválil jsem studenta za popis silnoproudých a ovládacích obvodů, ale k tomu popisu chybí schéma, dokonce to působí, jako by je měl při popisu před očima, ale z nějakých důvodů je do práce nedal. Tím tento popis poněkud ztrácí smysl. Bakalářská práce pana Jana Bise splnila očekávání zadávající firmy, kde její řešení bylo uvedeno do provozu. Splňuje i všechny body zadání, tak mohu závěrem konstatovat, že student prokázal bakalářské schopnosti. Doporučuji k obhajobě s počtem 90 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 85067