POPELKA, A. Obnova areálu Tasovického mlýna [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Ponešová, Barbora

Studentovi se podařilo již v začátcích práce definovat svůj osobitý přístup, který spočíval navrácení výroby do původního zemědělského areálu mlýna. Nalezl vhodný typ výroby, který vychází z místních možností a ve finále by mohl přispět k nalezení identity obce. Zatím co pivovaru věnoval dostatek péče, ubytovací zařízení by si zasloužila lepší vyřešení provozu. Grafice by prospělo více doplňujících schémat.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování C 70 Student vykazoval nerovnoměrné tempo během práce. Po počátečním definování zajímavého konceptu nastala v práci pomlka, která byla vykoupena horečnatým finišováním.
Navrhovaná známka
C
Body
78

Posudek oponenta

Eichler, Zdeněk

Předložená diplomová práce je zpracována průměrně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B S ohledem na zadaní diplomové práce je zde urbanistické řešení chápáno jako analýza historických souvislostí, potvrzení záměru a hledání sociálně kulturních vztahů. Práce je v základních parametrech založena správně. V analýzách a rozborech je patrná snaha hledat historii a vazby areálu na okolní krajinu. Zvolená funkční náplň je reálná a má v území tradici a opodstatnění. Navržené řešení se však příliš koncentruje na detail vlastního vnitřního uspořádání a opomíná hledat další důležité urbanistické a architektonické vztahy s místem. Postrádám například odkaz na významnou původní funkci stavby – mlýna a historický prvek ovocného sadu, který původně prostorově areál uzavíral.
Architektonické řešení D Koncepce architektonického záměru je málo čitelná. Není zcela jasné, jakým způsobem autor ke stavbě přistupuje. Navrhované řešení se jeví jako puristické, ale v detailu tomu tak není. Proporce a tvarosloví některých prvků stavby jsou opomíjeny, měněny nebo porušovány. Novodobé prvky, které se do stavby promítají, jsou formální a nemají pevný základ. Silný potenciál místa není v návrhu obsažen.
Provozní řešení B Základní rozvržení funkcí v areálu je logické a správně uchopené. Vychází z tradice a ve většině respektuje historickou stopu bývalých hospodářských stavení. Z provozního hlediska jsou prostory využívány s rozvahou a s ohledem na prostorové možnosti. V některých detailech však dochází ke komplikovaným provozním vazbám. Jedná se například o dispoziční propojení v rámci minipivovaru - odbytové plochy, výrobní části a kancelářské zázemí.
Technicko konstrukční řešení C Technicko - konstrukční řešení je doloženo detailem vyloženého arkýře na jižní fasádě domu . S ohledem na to, že má tento detail konstrukční souvislost s nosnou částí objektu, tak je technického řešení schematické a málo popisné.
Formální úroveň D Grafická úroveň projektu není zcela přesvědčivá a vykazuje malou míru práce s kontextem místa a s historickými detaily. V základních plánech chybí širší souvislosti a vazby na hodnotné prvky místa. Technické zobrazení je v některých částech dokumentace neúplné.
Navrhovaná známka
C
Body
72

Otázky

eVSKP id 82987