CEJPEK, P. Radnice Brno – Sever [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Ruller, Ivan

Práce je založena na výrazné myšlence modulové výstavby, kterou diplomant zvládl s vynikajícím výsledkem. Koncepce je založena na zajímavě formovanou zástavbu bloky vparku s nekonvenčním systémem visutých pěších komunikací vprostoru korun stromů s logickou vazbou jak na MHD, tak stávající výstavbu - Bieblova, Krkoškova. Tvar radnice vychází ze základních forem bloků a je ukončen vodní plochou s amfiteátrem. Provoz radnice je správně vyřešen a je obohacen o koje pro jednání občanů s jednotlivými referenty. Novou myšlenkou pro výstavbu radnice je využití modulového systému, který dává celému objektu nevšední možnost architektonického výrazu i v živém využití barvy. Dvě varianty vlastního postupu výstavby podporují reálnou možnost využití této náročné technologie. Navíc umožňují i pro budoucnost reagovat na vývoj v této oblasti větraných staveb, např. ve směřování k jakési formě městského domu, jehož poslání se postupem času může dále obohacovat o nové funkce. Práce přináší řadu nových podnětů a nesporně přispěje k vývoji výstavby správních budov. Otázky a náměty k obhajobě: Otázky spojené s tepelnými problémy modulové výstavby Způsob montáže

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Přístup diplomanta byl zodpovědný, pracoval soustředěně a cílevědomě.
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Němec, Josef

Práce dokládá celkově schopnost autora uplatnit se v profesi architekta.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C Urbanistická analýza filozofie přístupu k řešení dané úlohy je obsáhlá a vyúsťuje v celoplošnou preferenci veřejné zeleně ve formě lesoparku na celé lokalitě bývalých kasáren. Vlastní objekt radnice je situován jako solitér vevodné, strategické poloze. Ostatní navrhovaná zástavba jevšak vesměs až konfrontačně nekompatibilní se stávající okolní urbansitidckou osnovou. Výsledně by se nepochybně projevila i snížení efektivita využití území vhodné k zástavbě.
Architektonické řešení B Architektoncké řešení objektu radnice je ovlivněno navrhovaným modulárním konstrukčním systémem s kontejnerovými výplněmi. Tato předurčenost či šablonovitost bude obtížněji překonávána ve prospěch žádoucího osobitého vjemu radnice. Navrženou, až příliš rozevlátou skladbu modulů doporučuji poněkud zjednodušit, a to nejen z důvodů estetických, ale také technicko-provozních.
Provozní řešení B Provoznímu řešení byla věnována velká pozornost a detailní propracovanost. Zcela uvolněný a prostupný parter je přínosným podnětem. Jeho doplnění amfiteátrem a velkou vodní plochou před čelem objektu je diskutabilní - viz JZ orientace a tedy slunce do očí divákům.
Technicko konstrukční řešení A Technicko konstrukční řešení ve zmíněném modulárním systému umožňuje aplikaci vyššího stupně montovaného stavebnictví. Klade ovšem značně vysoké nároky na statiku soudržnosti.
Formální úroveň A Formální úroveň práce je na velmi dobré úrovni. Vyniká množstvím vizualizací. Čitelnost je poněkud snížena užitím měřítka v půdorysech 1:400.
Navrhovaná známka
B
Body
86

Otázky

eVSKP id 84571