POSPÍŠIL, T. Termální lázně Yverdon, pět smyslů v architektuře [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Koleček, Ivan

Struktura zastavění je hrou plného a prázdného, zastavěného a nezastavěného území na jeho hranici. Tato volba jasně definuje hierarchii vstupu na území s jeho silnou organizací jednotlivých objemů a vztahů k parku. Několik etap vývoje projektu hledalo odpovědi na tuto poměrně komlexní situaci, těžiště zastavění vzhledem k parku, typologie jednotlivých částí programu, téma vody, parkování. Další etapa projektu se musí soustředit na příliš jednolitý charakter prostor vzhledem k systému zastavění.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování C Koncept projektu je volbou systému zastavění s přesným definováním jeho principu a vztahu k území - parku. Jestliže autor tuto základní myšlenku jasně definoval po správném pracovním postupu, rozvoj konceptu byl podřízen přísné práci, organizaci úvah a kritickému úsilí. Závěrečná hodnota projektu odpovídá přístupu autora k budoucí roli architekta, nekompromisnímu konceptuálnímu vývoji.
Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Uřídilová, Marcela

Autor předloženým řešením dokládá pochopení místa v rámci města, zvolenou strukturou ho citlivě doplňuje a pokračuje v jeho vývoji. Navržená struktura má velký potenciál, jejím dalším laděním by bylo jistě možné dojít ke zkrácení, větší jednoduchosti a výraznému rytmu, který vdechne struktuře lapidární řád a sílu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Předložený čistý návrh nových lázní je výsledkem důkladných analýz místa a hlubokých úvah autora na několika rovinách, v kterých je možno při navrhování uvažovat. Práce byla založena na pochopení území ve vztahu k městu - nalezení „ostrova se vzrostlými parky“ jako jediné hodnoty řešeného území a stanovení jasné hranice na obvodu parků definující lázeňský svět. Podstatou návrhu se stala symbióza nové struktury lázní se starým hodnotným parkem. K vyjevení tohoto vztahu byl zvolen jasný princip prorůstání do sebe navzájem, jako formální vyjádření je pak zvolena hřebenová hmotová struktura, střídání hmoty a prázdna, se společnou páteří umístěnou na hranici parku při ulici Rue de Gasparin. Samotná struktura nabízí kolemjdoucím průhledy do parku, umožňuje zachovat na vhodných místech prostupy, čímž se stává prostředkem propojení jakéhosi ostrova zeleně a klidu s okolním městem. Schopnost propojení (a otevření pro veřejnost) je zapsána také v kolmém dynamickém směru jednotlivých hmot na hranici území. Tímto uspořádáním nových hmot se stává park hlavním mediem, v kterém jsou ponechány historické budovy jako pavilóny v zeleni a který autor vhodně obohacuje dalšími prvky balneoterapie. Umístění struktury při ulici Rue de Gasparin se potvrzuje také z jiného pohledu – je přirozeným navázáním na rezidenční zástavbu, vytváří hmotná záda, kdežto severní hrana parku se volně otevírá prostorem se stromy směrem k jezeru tušenému v podvědomí města. Tím dochází také ke stanovení přirozené hierarchie vstupů do území – hlavní slavnostní nástup ze severu do prostoru definovaného historickými budovami, dále nástup z ulice Rue de Gasparin skrze nový objekt a doplňující vstupy na obvodu parku. Také měřítko jednotlivých hmot struktury je přiměřené měřítku okolí. Vše do sebe zapadá a návrh je pak možno číst a odkrývat v několika úrovních. K dalšímu prověření bych doporučila možnost redukce délky celé struktury (ekonomická práce s prostory), aby bylo možno zachovat v co největší míře stávající vzrostlé stromy.
Architektonické řešení B Návrh používá pro zhmotnění struktury zřetelný architektonický jazyk: střídání objemů pevných, plných (šatny, hygienické prostory, ordinace) a objemů prostoupených světlem (vstupní haly, tělocvičny, haly bazénů, prostupy do parků). Nástrojem se stává rytmus. Vzniká rytmizovaná hmota, proměňující se i výškově. Rytmus (určený modulem konstrukce) je přiznán na fasádách exteriéru. Všechny objemy jsou nakonec svázány výrazným liniovým prvkem páteře – prosklenou chodbou. Je znát záměr autora vnést do celé struktury jednotný řád – rytmus vepsaný do nosné konstrukce. Hluboké promýšlení je vidět na propisování modulu z hmot do modulu hlavní páteře, což přináší živý rytmus na cestě dlouhé 225 m. Přesto dalším laděním nosné struktury bych doporučila dojít k větší jednoduchosti a jasnosti rytmu, který vdechne struktuře lapidární řád. Oceňuji práci se světlem, průhledy, rytmem, kdy vše vzájemně na sebe váže a jeden nemůžou být bez druhého. Návrh je na správné cestě, je třeba jít dál. Hmota hotelu se vymyká výše popsané práci, je nutné stejnou architektonickou řeč použít i zde (např. prosklení či jiná výška středního traktu).
Provozní řešení B Provozní řešení je navrženo jasně a přehledně, bez kolizí, s prokázáním potřebné znalosti jednotlivých provozů. Velmi dobře využívá průhledy a kontakt s parkem. Podařilo se kompaktně umístit obsah jednotlivých lázeňských činností do individuálních objemů, což přináší dobrou orientaci návštěvníka. Navržené řazení jednotlivých lázeňských provozů v rámci struktury shledávám jako možné. Vzhledem k požadavkům současnosti na variabilní využívání veřejností i lázeňských hostů doporučuji vytvořit těsné vazby hotelu, veřejných lázní a wellness, kdy je možné jimi procházet „suchou nohou“. Naopak provoz ordinací lékařů a léčebné terapie může být u lázní pavilónového charakteru více vzdálen od ubytování. Jako zajímavé vidím řešení hotelové části formou pavlačí, které přinesou živý vnitřní svět a umožní sociální kontakt. Umístěním hlavních bazénů do hloubi parku v jižním cípu je zajištěna potřebná intimita a oddělení od ostatních funkcí. Tato poloha využívá správně jižní orientace. Zájezd do parkování v podzemí bude nutno ověřit oblouky otáčení, nyní nevyhoví.
Technicko konstrukční řešení B Konstrukční řešení je navrženo v souladu s prostorovou strukturou. Autor rafinovaně využívá dvou konstrukčních principů pro vyjádření dvou různých forem – nosný stěnový systém pro plné uzavřené formy (šatny, hygienické prostory, jednotky fyzioterapie apod.)a rámový systém lepených vazníků pro formy otevřené filtrující světlo dovnitř (haly s bazény, tělocvičny, posilovny). Zvolená konstrukce s použitými materiály podporuje architektonické řešení a drží koncept návrhu.
Formální úroveň A Předložená práce dosahuje vysoké grafické úrovně, splňuje všechny body zadání. Přehledné vyjádření odpovídá architektonické studii. Zvlášť oceňuji jasné grafické vyjádření myšlenky a konceptu návrhu, dále zařazení Schwarz planu, který prověřuje navrženou hmotu v rámci struktury města, širších vztahů a historického vývoje místa. Výtvarným zpracováním pohledů se podařilo výborně vyjádřit zvolené materiály, jejich transparentnost, a tak vyjádřit vše podstatné. Řezy byly vedeny logicky v místech důležitých pro pochopení prostorového řešení. Doporučuji zařadit hmotové schéma (axonometrii) s vyznačením a základním popisem jednotlivých léčebných celků pro rychlou orientaci v provozu.
Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 84533