ŠÁNEK, P. Termální lázně Yverdon, pět smyslů v architektuře [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Koleček, Ivan

Jasná hodnota konceptu se v jeho vývoji neztrácela kompromisy nebezpečnými vzhledem k výjimečnosti vyvolaných situací. Vertikální "bod" zůstává svou organizací a prostředím výjimečnými lázněmi specificky Yverdon les Bains. Bohatství prostorů a bohatost vztahů s vodou dávají velký důraz na potenciál tématu hry s prostorem, vodou a vertikalitou dynamického pohybu.Ten zůstává vyvážen prostory klidu, odpočinku až k objevení průhledů zarámované krajiny na ploše střechy. Území parku je v dialogu s "bodem", zde je potenciál duality bod a jeho plocha jasně vyjádřen. Parkové úpravy odpovídají tématu lázní, procházení po vlastních mezi přírodními prvky stromů, zatravnění a vody. Specifický charakter lázní, bohatost vztahů a jejich otevřenost k příjemnému pobytu jsou v protikladu nebezpečné "diktatury architekta", kterou forma stavění skrývala. Zde je identita lázní na první pohled nebezpečně definovaná formou a radikálností.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Radikální koncept projektu, stavění ve výšce, byl doprovázen prvními analýzami dnešní situace a jejího historického vývoje. Postupná dobře organizovaná práce tvořila podmínky k výměně názorů v jednotlivých fázích projektu, odpovědi a jejich hodnota nesly s sebou obraz energie věnované vývoji odpovědí i na radikální koncept "lázní ve výšce".
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Uřídilová, Marcela

Návrh dokládá pochopení místa v širším měřítku. Předkládá uspořádání struktury, u které je vše v souladu – hmota, prostor, konstrukce i provoz. Autorovi se podařilo udržet koncept až do konce a přinést novou bohatou vrstvu prožitků.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Autor jasným a čistým návrhem lázní jako vertikální výškové budovy navazuje na historickou stopu vývoje místa a znovuobjevuje jeho podstatu, kdy lázně v minulosti zaujímaly samostatný funkční bod v příměstské krajině městečka Yverdon –les Bains a nebyly ještě pohlceny roztroušenou kašovitou zástavbou. Stávají se tak znovu znakem města a prvkem orientace a identifikace člověka s místem. Zvolené měřítko stavby a její výrazně vertikální uspořádání přináší další rovinu návrhu – zapojení jezera do města. Jezero, v historii odříznuté od města bažinatým územím a později železnicí, se zapojuje do města v abstraktní vizuální rovině. Lázně navržené jako vertikální výšková budova o 17 podlažích se svým měřítkem vztahují k jezeru a zároveň k celému městu s roztroušenou strukturou. Autor citlivě odečítá hodnoty v území, se kterými dále pracuje – vodní hladina jezera, vzrostlý park, historické budovy v parku. Voda ať už jako pramenitá (lázeňský pramen), stojatá (jezero, bazény lázní), či tekoucí (kanály ve městě) jako hlavní medium se stává pro autora nástrojem pro ustavení specifické atmosféry města a dostává se návštěvníkovi pod kůži. V rámci urbanistické struktury je nový objekt lázní správně zapojen jako další bod v parku, jako další solitérní stavba doplňuje zachovávané stávající historické budovy. Vzájemný vztah všech těchto budov v parku se podařilo artikulovat navrženým vodním prvkem, kolem kterého se vše odehrává. Také navržená terasa restaurace citlivě posiluje vazbu k novému objektu lázní a ze západní strany jsou navázány objekty ubytování hostů. Jejich poloha je zvolena v logické vazbě na bytovou zástavbu města. Tímto uspořádáním vznikla dobrá funkční symbióza lázní a parku volně přístupného obyvatelům i návštěvníkům města, kdy je možno vstoupit na několika místech po celém jeho obvodu. Obvod parku se stává jasnou hranicí území a jeho prahem.
Architektonické řešení A Kultivované hmotové řešení autor umocňuje jednoduchým rastrem dvojité skelněné fasády, čímž naplňuje slova Rema Koolhaase: “…čím větší vzdálenost od země, tím bližší spojení s tím, co zbývá z přírody (tj. světlem a vzduchem).“ Třeštící New York /Retroaktivní manifest pro Manhattan. Zvolené sklo umožňuje návštěvníkům lázní „být v oblacích“, což vrcholí na otevřené terase posledního podlaží. Přesto se vkrádá polemická filozofická otázka na zakořenění a pevnost stavby lázní, její vyrůstání ze země, odkud tryská termální pramen, zda volba pevné materie kamene na fasádě (oproti zvolené high-tech technologii pláště) neobstojí více v touze nasytit smysly a duši, poskytne oporu ve výšinách. Postrádám architektonické řešení ubytovací části – pohledy, řezy.
Provozní řešení B Oceňuji jasné a přehledné provozní řešení bez kolizí, vhodné uspořádání jader jako nosných prvků objektu, které vhodně rozčlenilo funkční prostory a umožnilo zhodnotit exponované výhledy do okolí. Návrh dosáhl souladu struktury s funkcí. Nápaditě jsou vyjádřeny a zdůrazněny jednotlivé ucelené provozy (veřejné lázně, wellness, léčebné lázně), a to formou převýšeného prostoru, což přináší jak variabilní vnitřní průhledy, které obohacují vnitřní život lázní, tak dostatečný prostor nad bazény). Za promyšlené považuji také uspořádání lázeňských provozů v podlažích po vertikále - v dolních patrech ve spojení se zemí veřejné lázně, v horních patrech ve spojení s nebem lázně léčebné. Postrádám návrh nákladního výtahu, který bude v budově tohoto typu potřebný. Počet převlékacích kabin v léčebných lázních nebyl naplněn dle programu, návrh však umožní přerozdělení prostoru. Postrádám návrh požadovaného snack-baru (100-120 míst) u vstupu. Za další úvahu by stála také orientace venkovních bazénů veřejných lázní, současný návrh neumožní dopadat sluneční paprsky od západu. I když orientace do vzrostlého parku je srozumitelná. V dalším projekčním stupni by bylo nutné zohlednit požárně bezpečnostní řešení výškové stavby, které by upřesnilo únikové cesty a pravděpodobně si vyžádá uzavření prostorů komunikačních jader. Vhodné by bylo doložit schema provozního toku v jednotlivých lázeňských provozech.
Technicko konstrukční řešení A Zvolené konstrukční řešení je v souladu s prostorovým řešením objektu, byly zvoleny vhodné rozpony nosných konstrukcí a uspořádání nosných komunikačních jader. Postrádám zakreslení základních instalačních jader (u jižního a východního komunikačního jádra) – budou mít dopad např. na prostor uzavřeného bazénku v 2.np, prostor bazénu hammam v 9.np. Přehřívání celoskleněné fasády je řešeno dvojitou fasádou a větranou mezerou, jako nezbytné bude také uvažovat stínění jako architektonický prvek fasády ( eliminace oslnění). Vzhledem k výšce budovy bude nutné uvažovat požární nádrž na střeše objektu (bude mít dopad na architektonický výraz) nebo strojovnu sprinklerového hasicího zařízení, v projektu není vyhrazen prostor pro tato zařízení. Prezentovaný konstrukční detail dokládá schematicky princip řešení.
Formální úroveň B Po grafické stránce návrh dosahuje dobré úrovně, přehledné vyjádření odpovídá architektonické studii, zvlášť oceňuji analýzy, hmotová schémata, jasné grafické vyjádření myšlenky a konceptu návrhu, výtvarné podání pohledů. Postrádám situaci s odlišením stávajících objektů, objektů bouraných a objektů nově navržených. Předložená dokumentace splňuje formální obsah zadání popis materiálového řešení. Doporučuji doplnění 3D znázornění – vizualizace návrhu, které by vyjádřily záměr autora a atmosféru lázní. Doporučuji také doložit rozvinuté pohledy a řezopohledy - záběr celého řešení, tj. nový objekt lázní včetně znázornění historických stávajících budov a navržených objektů ubytování, které prokážou navržené vztahy (měřítka, proporce, výškové hladiny v území, vzdálenosti objektů).
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 84534