KŘÍŽOVÁ, I. Termální lázně Yverdon, pět smyslů v architektuře [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Koleček, Ivan

Prostředí lázní je bráno jako výjimečný svět nových situací, ve kterých se vyvíjí téma vody, klidu, světla, volnosti pohybu a oddechu. Odpoutaný od přímé návaznosti na park a území lázní, stává se jeho silně definovanou částí, vývoj lázní zůstává otevřený s potenciálem dalšího zastavění. Identita parku je definována reálnými prostory trávníků, systémem pěšin a regulací identity zeleně stromů, záhonů a keřů. Je prvkem, který v dialogu s lázněmi nechává otevřený vztah vzhledem k vývoji celého území, to je aktuální kompozici čtyř prvků, nové lázně jsou regulací měřítka a prostředí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Neúprosná práce vzhledem ke konceptuálním představám vedla ke kritickým pohledům autorky během jednotlivých etap projektu. Nekompromisní přístup znamenal často návrat ke koncepčním zásadám a výsledkem je architektonický projekt vyjádřený důslednou prací do jeho posledního koncepčního řešení.
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Křikavová, Iva

Pompézní projekt a myšlenky, které ovšem nebyly absolutně dotaženy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C Hlavním cílem autorky bylo otevřít park širokému okolí, aby lázně nevytvořily hranici mezi městem a parkem, proto je dům postaven na podnožích, do kterých jsou vloženy veřejné funkce. Této myšlence odporuje pozice parkoviště, které se nachází podél celého území, je tak nechtěnou překážkou a umožňuje pouze dva vstupy do parku. Organický, solitérní dům je součástí parku, jeho zpevněná plocha v parteru navazuje na cestičky parku, ty reagují na stávající domy lázní, nikoliv však na domy bydlení a vstupy do území. Plocha mezi podnožemi v parteru domu rozhodně neláká k pobytu.
Architektonické řešení D Organický dům, stojící na 4 podnožích, nabízí v parteru veřejné funkce a samotné lázně se poté nachází ve vyšších podlažích. Dům v kontaktu s parkem vytváří prostor, který je stinný a pro návštěvníky nehostinný, kavárna jen těžko bude lákat k zastavení. Pompézní, neekonomická hmota, která vůbec neodpovídá svojí velikostí svým potřebám, velké prázdné plochy jsou v nepoměru k velikosti bazénů. Samotné bazény se nachází ve 3.NP a jsou tak přístupné pouze skrz technické podlaží v 2.NP. Naivní použití objemů rodinných domů bez znalosti současných dispozic a vytvoření dispozic nových.
Provozní řešení E Pozice hlavních vstupů působí nahodile, různé typy schodišť jsou užity nelogicky, překonávání dvou podlaží, z toho jednoho technického, pro vstup do vlastního prostoru lázní, působí nešťastně. Kapacitně nedostačující je umístění jediného výtahu do každé z jednotlivých podnoží. Většina místností 1.NP bez denního světla. Nepochopitelné je technické patro v 2.NP, které je neekonomické, jeho členění nepodporuje hlavní organickou myšlenku, totéž ve 4.NP. Otevírání dveří hotelových pokojů směrem ven je také kolizní.
Technicko konstrukční řešení D Konstrukce je naivní a poddimenzována. Řešení neodpovídá návrhu.
Formální úroveň B Slušná úroveň, návrh je dobře vysvětlen a prezentován.
Navrhovaná známka
D
Body
60

Otázky

eVSKP id 84525