HARING, F. Řízení klimatických vlastností pěstebního boxu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Bradáč, Zdeněk

Student v rámci diplomové práce zpracoval návrh elektronického řídicího systému pěstebního boxu. Součástí diplomové práce bylo provedení literární rešerše, návrh a realizace koncepce řídicího systému pěstebního boxu, návrh a realizace elektronických komponent systému včetně jeho naprogramování a ověření funkčnosti. Cílem je realizace specifického řídicího systému pro malý pěstební box, který umožní pěstovat některé druhy rostlin za přesně definovaných specifických podmínek. Student zpracoval téma diplomové práce v celém rozsahu. Pěstební box i jeho řídicí systém byly navrženy a zrealizovány. Vlastní práce studenta byla samostatná, student se vypořádal se všemi potížemi návrhu. Konzultace student prakticky nevyužíval a celé dílo vytvořil bez potřeby hlubšího vedení ze strany vedoucího práce. Vlastní předložená dokumentace je dosti rozsáhlá, avšak neobsahuje některé podstatné součásti. V DP se student prakticky nevěnuje literární rešerši. Dále diplomová práce obsahuje větší množství chyb, jako jsou chybné popisy obrázků jako obr 5.1 nebo 5.5. Stejně tak jsou prakticky nečitelné grafické přílohy týkající se elektronického návrhu systému - elektrická schémata a DPS. Dále chybí v práci dokumentace a demonstrace funkčnosti systému. Vlastní dokumentace by si zasloužila výraznou korekturu. Student pracoval samostatně, zpracoval technicky orientovanou diplomovou práci, ve které prokázal technické schopnosti. Myslím si tedy, že student prokázal své inženýrské schopnosti.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Posudek oponenta

Jirgl, Miroslav

Předložená diplomová práce se zabývá návrhem a realizací pěstebního boxu a řídicího systému pro řízení klimatických vlastností. Práce je členěna do osmi kapitol, ve kterých student popisuje teoretická východiska práce, jednotlivé komponenty systému, návrh a realizaci HW a SW výsledného řídicího systému. Po formální stránce je práce na relativně dobré úrovni, zejména první část práce. Stejně tak vyjadřovací schopnosti studenta. Připomínku bych měl však k rozložení kapitol, resp. poměrně vysokému množství podkapitol (na mnoha místech obsahujících pouze jednu větu), což v některých případech vede k menší přehlednosti. Dále u obrázku 5.1 se nachází špatný popis a některá schémata v příloze jsou velmi špatně čitelná. Po obsahové stránce mám několik připomínek. Student v práci uvádí, že box je rozdělen na tři samostatné boxy, které pak dále popisuje, avšak není mi z popisu příliš jasné, zda tyto boxy mají fungovat samostatně nebo jako jeden výsledný funkční celek. Bylo by tedy vhodné doplnit tuto část obrázky nebo funkčním schématem, případně lépe popsat funkci a význam jednotlivých boxů. V případě návrhu HW je uvedeno, že hodnoty součástek byly počítány v Excelu, ale alespoň stručný popis tohoto návrhu nebo seznam součástek zde chybí. V případě popisu návrhu a tvorby SW pro řídicí jednotku je algoritmus přehledně popsán pomocí vývojových diagramů, ovšem byla by zde vhodná alespoň krátká ukázka zdrojového kódu, případně popisu, v jakém jazyce a jakým způsobem byl SW vytvořen. Obdobná situace je i v případě popisu Webserveru a uživatelské aplikace vytvořené v LabView. Závěrečná část práce, kde měl student ověřit a demonstrovat funkčnost, je podle mého názoru také poměrně hodně stručná. Vzhledem k tomu, že se jedná o systém, který řídí a snímá hned několik veličin, je zde zmínka prakticky jen o jedné z nich. Není mi tedy z práce zcela jasné, zda se opravdu podařilo celý systém zprovoznit a zda funguje tak, jak má. Vzhledem k těmto skutečnostem tedy navrhuji hodnocení jinak poměrně zajímavé práce 50 bodů - E a doporučuji k obhajobě s tím, že by měl student u obhajoby práce předvést funkčnost systému.

Navrhovaná známka
E
Body
50

Otázky

eVSKP id 85467