SVOBODA, P. Laserový projektor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Žalud, Luděk

Student věnoval práci přiměřené množství času, aby dosáhl funkčního řešení a úspěšně splnil zadání. Množství vloženého úsilí se různilo v závislosti na činnosti, kterou bylo třeba vykonat, například text samotné práce je místy pojat poněkud minimalisticky, ale naopak k testování a oživování hardwaru student přistupoval velmi svědomitě a věnoval mu dostatek péče. Co se časového rozložení práce týká, student učinil pokroky a postupem doby se naučil efektivně pracovat a nenechat se zaskočit dílčími zdrženími. Přesto byl čas pro psaní diplomové práce využit na maximum. Většinu času student postupoval samostatně a konzultace využíval v přiměřené míře, zejména pokud šlo o výběr součástek a formální aspekty práce. Kromě frézování plošného spoje na školním zařízení jsou všechny výsledky jeho dílem. Zde je třeba upozornit na tematickou šíři zadání. Student musel zvládnout programování dvou různých platforem, návrh a realizaci elektroniky i mechaniky a reverzní inženýrství při identifikaci nezdokumentované elektroniky. Při všech těchto činnostech dokázal konstruktivně využívat dostupného vybavení a najít přiměřené řešení. Ačkoli bylo možné některým částem práce věnovat více času a postupovat více systematicky, student vlastními silami dospěl k výsledku, který nepochybně mohu doporučit k obhajobě. Je otázkou, jestli při hodnocení více zohlednit pracovitost, nebo kreativitu. Navrhuji tedy hraniční hodnocení 80 bodů, čili B. Posudek vypracoval konzultant Ing. Aleš Jelínek.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Burian, František

Bakalář Pavel Svoboda měl dle zadání vylepšit konstrukci elektroniky laserového projektoru. Soudě dle výsledků práce, které student uvedl ve své práci byly všechny body zadání bez výhrad splněny. Zadání vyžadovalo od studenta průměrnou zátěž, odpovídající magisterskému charakteru studia. Student musel během práce nastudovat princip funkce laserového projektoru, vyrobit matematický model ovládacích galv, a na základě zjištěných skutečností zkvalitnit vykreslování ve více barvách. Práce je členěna mírně nelogicky, práci studenta je třeba hledat roztroušenou už v kapitolách popisujících teorii laserových projektorů. V práci se tudíž velmi obtížně separuje vlastní přínos studenta k řešení daného problému od rešeršní části obecně známé teorie. Student ve výpočtech neuvažuje přesnost výpočtů ani jednotné zaokrouhlování, takže na jedné straně (s. 31) se objevují dva výpočty se shodnými vstupy a s rozdílnými výsledky. Chybí úplně výpočet či měření spotřeby zařízení a z toho plynoucí výpočet potřebné energie pro provoz v robotu FEKTBOT, nebo výpočet doby činnosti při specifikované kapacitě baterie. Student se ve výpočtech ani okrajově nezabývá výkonovými poměry v obvodu, které (zřejmě po zjištění, že některé součástky za provozu "topí") dodatečně řeší topnými rezistory na přívodních vodičích ke spotřebičům (laserové diody). Student realizoval mechanickou část uspokojivě, nepřihlédl však k tomu, že zařízení má být trvale spuštěné na pohybujícím se robotu, kde se nacházejí vibrace a rázy. Zejména způsob upevnění polopropustných zrcadel za pomocí gumičky na ocelovém kusu tvaru L, bez jakékoliv aretace není otřesu odolný. Na druhou stranu je celá konstrukce umístěna na velké desce, a všechny studentem vytvořené elektronické moduly včetně kabeláže jsou na tuto desku připevněny. Soudě dle velikosti podkladové desky mám pochybnosti o možnosti vestavby do robotu FEKTBOT ve stavu, v jakém byla práce odevzdána (chybí mechanické nákresy, nelze ověřit zdali se do robotu vejde). Po formální stránce se práce jeví jako průměrná, obsahující průměrné množství překlepů, s gramatickými chybami. Student neudržuje jednotné symboly pro popis veličin, např na s 35. veličině B odpovídají dva fyzikální významy pro vztah (17). Schematická dokumentace obsahuje formální chyby (duplicitní hodnoty součástek, texty přesahující do symbolů součástek, snižující čitelnost textů, chybějící popisy signálů). Student úplně vynechal výkresovou dokumentaci mechanické konstrukce přístroje (existuje pouze blokový náčrtek bez rozměrů). Literatura je citována dostatečně, z práce je možné po důsledném prostudování odlišit vlastní díl práce studenta, a rešeršní část. Práci lze označt za původní. Student svou prací projevil inženýrské schopnosti. Práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
73

Otázky

eVSKP id 85771