ŠTANCL, M. ZOO STAVBY – HERALDICKÁ ZOO [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Boháč, Ivo

Student si pro druhý stupeň odborného studia zvolil problematiku jistě pro mnohé zajímavou, nicméně ne zcela jednoduchou, protože její ucelená forma vysokoškolské výuky se v současnosti teprve utváří. Při pohledu na předložený výsledný elaborát je ovšem třeba říci, že se daného úkolu zhostil se ctí a dokázal přinést zajímavou vlastní koncepční ideu. V návrzích urbanistické i architektonické struktury dokazuje základní znalosti problematiky navrhování ZOO staveb a především schopnost tyto znalosti uplatnit v praxi. Výsledkem je osobitý návrh nové zoologické zahrady specifického zaměření a jedinečného výrazu. Otázky a náměty k obhajobě: 1) Co považuje student za základní při koncipování nové zoologické zahrady? 2) Co považuje student za nejnáročnější úkol pro architekta při navrhování nové ZOO?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A 92 K práci na urbanisticko architektonických konceptech v průběhu magisterského studia přistupoval diplomant zodpovědně, s poctivostí jasně prokazující zájem o zvolenou problematiku. Vědomosti získané v oboru navrhování ZOO staveb poté zúročil v předložené diplomové práci, kterou deklaruje schopnost postoupit do vlastní projekční praxe.
Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Pospíšil, Zdeněk

Student předloženou prací prokázal jednoznačně schopnost zvládnout zpracování koncepční rozvahy zadaného úkolu, a to jak v urbanistické , tak i architektonické rovině. Je dobré ocenit, že se nebojí nabídnout razantnější vstup do území, obecnou otázkou potom zůstává, kde je hranice mezi ambiciózní architektonickou formou a architekturou v kontextu prostředí.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Urbanistická koncepce návrhu nové ZOO je jasná, logická, přehledně prezentovaná v jednotlivých na sebe navazujících tabulkách. Je ovšem patrné, že vzhledem k řadě shodných motivů a principů v obou předkládaných diplomových pracích na toto téma byl návrh urbanistické struktury ovlivněn názorovým vstupem druhé strany – zřejmě potenciálního provozovatele.
Architektonické řešení B Pro architektonický koncept svého návrh volí autor výrazné prostředky plně odpovídající soudobým trendům. Soudobost vykazuje jak objemově hmotový koncept, tak volba kompozičních architektonických prostředků. Otázkou k diskuzi jistě zůstává, v jakém dialogu se nové objekty ocitnou se strukturou areálu budovaného v duchu romantizmu, včetně neogoticky přestavěného středověkého hradu.
Provozní řešení B Provozně dispoziční řešení vybraných objektů je logické a funkční, nabízející potřebný komfort pro návštěvníky i provozovatele ZOO.
Technicko konstrukční řešení B Konstrukční řešení hodnotím jako možné a adekvátní celkovému konceptu návrhu. Vzhledem k tomu, že se jedná o diplomový projekt, považoval bych za vhodné prezentovat podrobnější představu o konstrukci ostatních vybraných staveb – například vyhlídkové věže.
Formální úroveň B Oceňuji zapojení koncepčních skic autora do finální grafické úpravy. Celkově je práce po stránce grafické a adjustační vypravena v odpovídajícím standardu a kvalitě. Do budoucna doporučuji věnovat více pozornosti rovněž kvalitě textů průvodní zprávy.
Navrhovaná známka
B
Body
84

Otázky

eVSKP id 83111