ROMANSKÁ, V. Desinfekční prostředky v potravinářství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Vránová, Dana

Studentka Veronika Romanská zpracovávala téma zaměřené na sanitační procesy a kvalitu hygieny v potravinářských provozech. Praktickou část provedla v laboratořích Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv, kde testovala dva desinfekční prostředky. K práci přistupovala velmi zodpovědně, aktivně se účastnila praktické části práce. Efektivně využívala konzultací, pozitivně hodnotím její práci s literaturou a i celkově velmi pozitivně hodnotím její celkový přístup k práci. Na základě těchto a i dílčích kritérií doporučuji práci k obhajobě a hodnotím výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Bakalářská práce se zabývá problematikou dezinfekce a dezinfekčních prostředků používaných v potravinářství. Teoretická část práce je zpracována velmi podrobně a přehledně; poskytuje dostatek informací a tvoří dobrý podklad pro praktickou část. Vychází převážně z českých literárních zdrojů, citace jsou v souladu s příslušnou normou; číselné řazení citací v textu by mělo být vzestupné, nikoliv v „cik-cak“ uspořádání. Výskyt překlepů a drobných chyb je minimální. K této části práce mám několik dotazů a připomínek: str. 15,16: Latinské názvy mikroorganismů se píší kurzívou, ale při psaní „spp.“ se kurzíva nepoužívá. str. 18: Slovo „optimální“ samo o sobě znamená nejlepší, tvar „nejoptimálnější“ je lingvistický nesmysl. str. 21: Co si mám představit pod tvrzením „v období malého výskytu infekční nemoci“ ? str. 23: „redepozice“ = zpětné usazení nečistot, tedy neslouží k „zabránění zpětného usazení nečistot“. str. 33: Uvádíte .. potravina je pouze přenašečem bakterie .. nemusí se v ní pomnožit …. Nejsem si jistá, jestli je to v případě bakterií rodu Campylobacter pravda. Které mikroorganismy se ale určitě v potravinách nepomnožují ? str. 34: Jak se liší průběh onemocnění břišním tyfem od salmonelosy ? str. 34: Listerie jsou vysoce odolné, nikoli vysoce účinné proti vnějším vlivům. Proč je listeriosa zvláště nebezpečná pro tzv. rizikové jedince ? str. 37: Kvasinky neprodukují mykotoxiny. str. 41: Uvádíte ...nejčastější užití selektivně diagnostických medií pro identifikaci E. coli…. Nejsem si jistá, jestli je to pravda, používají se i pro řadu jiných mikroorganismů. Práce by měla být podle požadavků VUT tištěna po obou stranách. Podstatou experimentální části práce bylo testování účinnosti dvou vybraných desinfekčních přípravků moderní suspenzní metodou s měřením elektrické vodivosti. Pokud jsem pochopila, studentka experimenty neprováděla sama, pouze vyhodnotila získané výsledky. I zde mám několik připomínek: str. 44,45: Jednotky neplatné podle SI …g/l… Grafy 1-15: Názvy a popisy grafů musí být tzv. samovysvětlující, tj. musí být podrobně popsáno, co je zde zaznamenáno či znázorněno. Není mi úplně jasné fungování metody a vyhodnocování výsledků, např. na str. 55 uvádíte: … Tento fakt může poukazovat na potlačení mikroorganismů bakteriostatickým účinkem, což bylo vyvráceno vizuální kontrolou detekce růstu. …… Došlo tedy k potlačení růstu mikroorganismů…. Nerozumím ? Mám pocit, že ve většině případů … detekční čas zaznamenaný přístrojem nebyl brán v úvahu/nebyl zohledňován a byl určen jako nulový … Co to znamená ? I přes zmíněné nedostatky se jedná o zajímavou a kvalitní práci a mohu ji doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 81872