PAVLÍČKOVÁ, I. Stanovení platinových kovů v půdách na území města Brna [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Komendová, Renata

Diplomová práce studentky Bc. Ivany Pavlíčkové s názvem “Stanovení platinových kovů v půdách na území města Brna” splnila své zadání a cíle. V teoretické části této práce je zpracována literární rešerše, zabývající se tématem výskytu platiny a jejích sloučenin v životním prostředí, využití platiny, metod jejího zakoncentrování a stanovení pomocí ET-AAS. V experimentální části je podrobně popsán proces vzorkování reálných vzorků z území města Brna. Velmi kladně hodnotím přístup studentky k této části diplomové práce, kdy začala s časově náročným pořizováním vzorků ještě před začátkem zimního semestru a vzorkování probíhalo až do ledna 2015. Teprve poté byly všechny vzorky za stejných podmínek a ve stejném časovém úseku rozloženy a zanalyzovány. Před vlastní analýzou reálných vzorků bylo provedeno ověření již dříve optimalizovaných postupů prekoncentrace a separace platiny a stanovení pomocí metody ET-AAS. Oceňuji iniciativní a zodpovědný přístup studentky k řešenému problému hned od začátku zpracování DP, zejména s ohledem na kombinovanou formu jejího studia, kdy vzorkování probíhalo o víkendech. Vlastní zpracování a analýzu vzorků zvládla i v časovém omezení s velmi uspokojujícími výsledky. Přispěla tak svými výsledky z oblasti výskytu platinových kovů v životním prostředí k již dříve získaným výsledkům z předchozích diplomových prací. Tato data budou jako celek publikována. Pro tento její celkový přístup, zodpovědnost a kvalitu diplomové práce (s publikovatelnými výsledky) ji klasifikuji výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Řezáčová, Veronika

Předkládaná diplomová práce s názvem „Stanovení platinových kovů v půdách na území města Brna“ je prací zaměřenou konkrétně na stanovení Pt ve vzorcích půdy. Vzorky byly odebírány měsíčně z 9 míst s frekventovanou dopravou a zpracovány v laboratoři. Před vlastním stanovením platiny metodou ET AAS byly půdy podrobeny rozkladu a prekoncentraci Pt metodou SPE. Diplomová práce je členěna do 8 kapitol a je zpracována na celkem 46 stranách. Teoretická část shrnuje poznatky o Pt, jejím chování a představuje oblast hlavního využití Pt v katalytických konvertorech. Dále zde jsou kapitoly, ve kterých jsou shrnuty principy použité prekoncentrační metody a metody stanovení Pt. V části popisujícím experimenty je uvedena řada fotografií, některé z nich jsou, dle mého názoru, v diplomové práci zbytečné (elektrický vařič, váhy). Následují kapitoly týkající se jednotlivých dílčích postupů stanovení Pt v půdních vzorcích. Část „Výsledky a diskuze“ obsahuje mapu a přesnou polohu odběru vzorků. Následně jsou uvedeny výsledky, a to jak tabulkovou formou, tak formou grafickou - pro jednotlivá odběrová místa i souhrnně. Závěr diplomové práce přináší shrnutí teoretické i praktické části. Následují kapitoly „Seznam použitých zdrojů“ se 40 odkazy, „Seznam použitých zkratek a symbolů“. Náplň této diplomové práce shrnuje zadání. Celkový dojem z této diplomové práce snižuje úroveň jazykového pracování – velmi dlouhá souvětí, často s řadou informací, heslovitě psaných či opakující se fakta. Několikrát je použit činný rod v 1. osobě mn.č. V textu nejsou odkazy na obrázky, grafy, ani tabulky. Některé obrázky jsou v tištěné verzi v horší kvalitě. I přes výše uvedené nedostatky doporučuji práci k obhajobě a hodnotím stupněm A a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování C
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 80030