VENSKÁ, P. Dusík a jeho sloučeniny v odpadních vodách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Řezáčová, Veronika

Studentka předkládá svou BP (bakalářskou práci) na téma „Dusík a jeho sloučeniny v odpadních vodách“. BP je zaměřena především na teoretické shrnutí problematiky výskytu sloučenin dusíku v odpadních vodách. Praktická část je věnována stanovení tří hlavních forem dusíku metodami mobilní analytiky. Teoretická část BP shrnuje informace o vodě se zaměřením se na vodu odpadní. Následují kapitoly věnující se dusíku a jeho sloučeninám a kapitoly charakterizující metody odstranění dusíku z odpadních vod. Zde je pozornost zaměřena jednak na fyzikálně chemické metody, tak i na biologické a extenzivní metody. Teoretické část BP je na 24 stranách. Experimentální část uvádí postupy a výsledky stanovení obsahu dusičnanů, dusitanů a amoniaku metodami mobilní analytiky v dostupných vzorcích odebraných z různých čistíren odpadních vod. V „Závěru“ jsou shrnuty obě části BP. Následuje „Seznam použitých zkratek“ a „Seznam použitých zdrojů“ s celkem 51 odkazy. Celkově má BP 45 stran. Studentka při vypracovávání BP projevila samostatnost, jak při studiu a zpracování informací z literatury, tak v laboratoři. Rovněž oceňuji vlastní iniciativu v navštěvování přednášek předmětu Technologie čištění odpadní vody, určené pro 1. ročník navazujícího magisterského studia. BP byla odevzdána v řádném termínu a studentka splnila cíle zadání. Vzhledem ke kladnému přístupu k zadanému úkolu a zpracování BP hodnotím tuto práci stupněm A (tj. výborně) a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Skoumalová, Marta

Předložená bakalářská práce s názvem ,,Dusík a jeho sloučeniny odpadních vodách“ je sepsána celkem na 45 stranách. Teoretická, větší část je přehledná a logicky členěná. Dobře jsou zpracovány kapitoly a shrnuté informace o vodě, vodě odpadní, dusíku a jeho sloučeninách i o metodách odstranění dusíku z odpadních vod. V experimentální části studentka stručně popsala tři druhy sad mobilní analytiky a jejich postupy. Stejně tak i výsledky stanovení vzorků z odpadních vod . Sady mobilní analytiky nejsou přesněji popsány, ani jejich metoda a rozsah měřění. K práci mám jen několik připomínek: Podle Pravidel pro zpracování vysokoškolských kvalifikačních prací na FCH VUT v Brně je doporučeno číslování stran na pravém okraji tisku. Při psaní rovnic jsou různé mezery čísel, na str.19 rovnice (15) a na str. 23 a 27 jiné číslování rovnic (16) a (23) . V Obsahu i v úvodu kapitoly Experimentální část chybí písmeno a název sady mobilní analytiky Aquamerck je upraven na Aquemerk. I přes mé drobné připomínky, které nesnižují úroveň předložené bakalářské práce, předloženou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji stupněm výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Závěry práce a jejich formulace A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 77235