VAŠÍČKOVÁ, M. Biotechnologická produkce polyhydroxyalkanoátů s využitím odpadů kávového průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Obruča, Stanislav

Studentka Monika Vašíčková se ve své bakalářské práci věnovala biotechnologické konverzi kávové sedliny na polyhydroxyalkanoáty. Ke své práci přistupovala zodpovědně, byla schopna zvládnout základní kultivační techniky a metody analýzy kultivačních médií a bakteriální biomasy. V teoretické části se studentka věnovala popisu PHA a možnostem jejich výroby a také odpadům vznikajícím při zpracování kávy. Už v rámci teoretické části je cítit jistá formulační nejistota. Nicméně celkově je teoretická část práce na dobré úrovni, autorka prokázala schopnost práce se zahraniční odbornou literaturou, kterou správně a úplně cituje. V praktické části práce se pak studentka věnovala porovnání různých přístupů k předúpravě a hydrolýze kávové sedliny s ohledem na jejich následné využití k biotechnologické produkci PHA. Jako nejlepší se zdá být kombinace chemické a enzymatické hydrolýzy. Výsledková část je přehledně zpracována, nicméně zároveň obsahuje řadu nepříliš šikovných formulací, které stěžují porozumění textu. Výsledky jsou solidně komentovány, chybí však jejich hlubší diskuze. Tyto skutečnosti jdou však na vrub malé zkušenosti autorky a nijak výrazně nesnižují kvalitu práce. Proto doporučuji práci k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Benešová, Pavla

Bakalářská práce Moniky Vašíčkové je zaměřena na biotechnologickou produkci polyhydroxyalkanoátů s využitím odpadů kávového průmyslu. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. V první části studentka shrnula teoretické základy úzce související z předloženou prací. V teoretickém výčtu však postrádám kapitolu zmiňující se o metabolických drahách syntézy polyhydroxyalkanoátů a také bych uvítala rozsáhleji vypracovanou kapitolu zaměřenou na samotné produkční mikroorganismy. Druhá část této bakalářské práce je tvořena experimentální částí se závěrečnou diskuzí dosažených výsledků. Studentka si ve své bakalářské práci osvojila řadu poměrně pokročilých technik, jak kultivačních tak analytických. Experimentální část je napsána srozumitelně a uspořádána logicky. Je zde uvedeno poměrně velké množství experimentů. V diskuzi postrádám podložení domněnek odkazy na odbornou literaturu a také bych uvítala četnější výskyt odborné terminologie. Práci i přes výše zmíněné nedostatky považuji za kvalitní a přínosnou a hodnotím stupněm B

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 77297