PAULENKA, I. Porovnání fyzikálních vlastností a průmyslových aplikací některých esterů kyseliny mléčné [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Petrůj, Jaroslav

Hlavním úkolem zadání bakalářské práce Bc. Igora Paulenky bylo zpracovat literární rešerši zaměřenou na informace týkající se využití esterů kyseliny mléčné jako ekologických rozpouštědel a popis základních fyzikálně-chemických vlastností těchto rozpouštědel. Tento cíl práce student s vysokým nasazením a příkladnou pečlivostí jednoznačně splnil. Získané údaje přehledně zpracoval a poznatky využil pro další cíl - na základě znalosti obecných pravidel týkajících se fyzikálně-chemických vlastností rozpouštědel navrhnout laboratorní aparaturu vhodnou ke zjištění závislosti tenze par rozpouštědel na teplotě pomocí stanovení parametrů Antoinova vztahu. Na této aparatuře pak měl provést experimentání stanovení závislosti tenze par na teplotě vybraných esterů kyseliny mléčné, výsledky vyhodnotit a navrhnout jejich další využití. I tento cíl diplomant podle mého názoru splnil, využíval plně možnosti diskusí, zejména se svým konzultantem Ing. Silvestrem Figallou. Přestože se v bakalářské práci objevily některé chyby a nepřesnosti (jak interpretační, tak pravopisné - student je slovenské národnosti, ale práci psal v českém jazyce), hodnotím bakalářskou práci celkovou známkou A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Omelka, Ladislav

Oponentní posudek bakalářské práce Igora Paulenky Porovnání fyzikálních vlastností průmyslových aplikací některých esterů kyseliny mléčné Bakalářská práce studenta Igora Paulenky, vypracovaná pod vedením školitele Doc. RNDr. Jaroslava Petrůje, CSc., se zabývá studiem některých fyzikálně-chemických charakteristik 5 vybraných esterů kyseliny mléčné, které připadají do úvahy jako možné náhrady dosud používaných ekologicky škodlivých rozpouštědel pro vybrané typy polymerů. Za použití izoteniskopu (podle normy ASTM D2879) byly stanoveny závislosti tlaku nasycených par na teplotě. Získané experimentální výsledky byly následně zpracovány za použití Antoineovy rovnice, kde byly stanoveny hodnoty konstant A, B, C této rovnice. Na jejím základě byly pro všechny studované estery vypočítány závislosti Hvýp od teploty a hodnoty Hildebrandových parametrů rozpustnosti pro teplotu 25 o C. Formou tabulky jsou pak naznačeny možnosti náhrady cca 50 běžně používaných typů rozpouštědel studovanými estery. Bakalářská práce je standardně členěna do 7 kapitol. Experimentální výsledky jsou v části Výsledky a diskuze prezentovány převážně formou grafů a tabulek, průvodního textu není mnoho, ale vzhledem k charakteru práce to nepovažuji za podstatné. Za nedostatek je možné považovat spíše řadu gramatických chyb, jakož i některé formální chyby, uvedené níže. K práci mám následující dotazy a připomínky: 1. Rovnice (3) str.9 není správná, sumační znaménko tam nepatří. V rovnici (22) by bylo vhodnější vyměnit vzájemně označení konstant A resp. B, aby byl po stránce formální soulad mezi (22) a Antoineovou rovnicí (23). 2. Začleněné tabulky s nadpisem by měly být zřetelněji odděleny od textu (Tab. 17, Tab.19). 3. Velké rozdíly normálních bodů varu mezi hodnotami tabelovanými a získanými (27oC u i-propyllaktátu, 42oC u 2-EH laktátu – viz. Tab. 17) určitě není možné vysvětlit na základě přítomných nečistot. Existuje také jiná možnost interpretace tohoto nesouladu? 4. Vyjadřovat současně závislost log p = f(T-1) resp. ln p = f(T-1) není opodstatněné, jelikož obě jsou navzájem přepočitatelné přes faktor 2,303 (v matematice platí ln x = 2,303 log x). Z uvedeného důvodu se musí od sebe prostřednictvím faktoru 2,303 odlišovat konstanty A resp. B, ne však C (Tab. 16) např. A(ln p) = 2.303 A(log p). S výjimkou metyllaktátu to však z Tab. 16 nevyplývá. Co je příčinou tohoto nesouladu? Závěr: Podle názoru oponenta bakalářská práce studenta Igora Paulenky splňuje požadavky na kvalitu bakalářské práce. I přes některé výše uvedené nedostatky přinesla řadu experimentálních výsledků, které mohou v budoucnosti najít své praktické uplatnění při hledání ekologicky nezávadných rozpouštědel pro polymery. Z uvedených důvodů hodnotím diplomovou práci Igora Paulenky známkou „ d o b ř e (C) “ a doporučuji její přijetí k obhajobě na státní závěrečné zkoušc Brno 28. 5. 2015 Prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování C
Formální úroveň práce – celkový dojem C
Závěry práce a jejich formulace C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 77372