KOCIÁNOVÁ, S. Vliv těžební činnosti na životní prostředí z hlediska ekotoxikologie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Zlámalová Gargošová, Helena

Bakalářská práce studentky Sabiny Kociánové byla zaměřena na zpracování literární rešerše zabývající problematikou vlivu těžební a posttěžební činnosti na ekosystém z hlediska organismů zde žijících. Práce je teoretického charakteru a studentka se v ní zaměřila na těžbu uhlí, která je nejen v ČR stále velmi aktuální. Práce je zpracována na 35 stranách s členěním kapitol obvyklým pro tento typ prací. Kromě vlivu těžby uhlí na životní prostředí studentka zpracovala i problematiku „životního cyklu“ uhlí jako takového a následně se zaměřila na problematiku důlních vod, které vzhledem ke svému složení a charakteristice mohou ve velké míře negativně ovlivnit celou řadu organismů a působit ekotoxicky. Na konkrétních příkladech je tato ekotoxicita důlních vod doložena. Kladně hodnotím to, že se studentka zabývala i legislativní stránkou těžebních a posttěžebních aktivit. Výtky k této práci mám v počtu použité literatury, který zejména z oblasti ekotoxicity důlních vod mohl být větší a rovněž v některých případech ke kvalitě citací a interpretaci této použité literatury. Celkově mohu říci, že ačkoli v některých ohledech byla práce studentky váhavější, zhostila se daného úkolu zodpovědně, využívala konzultací a doporučení, které se jí od své vedoucí dostalo. Celkově hodnotím práci velmi dobře –B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Vávrová, Milada

Předložená bakalářská práce je teoretického charakteru a zabývá se specifickou problematikou vlivu těžební činnosti na životní prostředí z hlediska ekotoxikologického. Práce je zpracována na 35 stranách textu včetně seznamu použité literatury a seznamu zkratek. Není však dobře zpracována z hlediska stylistického a gramatického, protože se v ní vyskytuje celá řada chyb; v některých případech vypadlo písmeno a slovo potom mělo jiný význam (ucha místo sucha, paří místo patří), často byl použitý nesprávný gramatický tvar (mezi znečišťujícími látky, během rozsáhlých povodních, úložné místa aj.). Při sepisování práce vycházela studentka celkem z dostatečného počtu literárních pramenů (41), z nichž však menší část pocházela z časopisecké literatury v angličtině; z angličtiny byly rovněž převzaty některé údaje z wikipedie, které nemusí být vždy recenzovány. Po odborné stránce však bylo zpracováno velmi zajímavé téma, tj. činnost, která zcela jistě ovlivňuje složky životního prostředí. Kromě historie těžby uhlí je zde dále charakterizována ekotoxikologie jako vědní obor, posouzen vliv těžby na životní prostředí, popsány důlní vody, včetně posouzení jejich ekotoxicity. Závěrečné kapitoly práce jsou potom věnovány legislativě a rekultivaci. Přestože mám k práci větší počet připomínek, které však jsou spíše obecného, nikoliv odborného charakteru, hodnotím tuto práci jako velmi zajímavou a jsem přesvědčena, že pokud bude studentka pokračovat v této problematice i v rámci diplomové práce, budou získány přínosné výsledky. Na základě komplexního posouzení doporučuji tuto práci k obhajobě a hodnotím ji stupněm „B – velmi dobře“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Úroveň jazykového zpracování D
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Kvalita zpracování výsledků B
Využití literatury a její citace B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 77187