SVOZIL, M. Statistické zpracování řečových parametrů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Staněk, Miroslav

Pan Martin Svozil se pečlivě seznámil s problematikou zpracování a analýzy řečových signálů. Jako produkt své práce vytvořil plně funkční přehlednou solitérní aplikaci v programovacím prostředí MATLAB, která slouží k vytěžování různých řečových parametrů z řeči, resp. ze samohláskových úseků. Obdržená data jsou pak dále statisticky zpracovávána, je možné je porovnávat s dříve získanými výsledky uložených v databazích atd. K samotné aplikaci je vytvořen přehledný interaktivní návod, který informuje uživatele jak správně pracovat s vytvořenou aplikací. Student rovněž vytvořil databázi mluvčích a jejich emočních stavů, které analyzoval, aby poukázal rozdíly mezi jednotlivýmí spektrálními parametry v závislosti na emočním stavu mluvčího. Vytvořená databáze obsahuje 6 různých mluvčích, což je desetina oproti zadání, ve kterém vedoucí práce podhodnotil časovou náročnost tohoto požadavku. Student pracoval pečlivě, svědomitě. Pravidelně docházel konzultovat, předkládal provedenou práci a nastiňoval další kroky. V textu práce se vyskytuje několik formálních chyb a některé formulace nejsou příliš vhodné, což ale nemění nic na kvalitě odvedené práce. Doporučuji proto ohodnotit práci Martina Svozila stupněm A/výborně.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Dolenský,, Jan

Student Martin Svozil se ve své práci, zadané Ústavem radielektroniky FEKT VUT v Brně, zabývá statistickým zpracováním řečových parametrů. V teoretické části se student zabývá vlastnostmi lidské řeči, vzniku jednotlivých samohlásek a slov. Kladně hodnotím pohled na řeč z několika směrů, hlavně po stránce akustické. Student potvrzuje schopnost práce nejen s technickými vědomostmi ale také biomedicínskými. Práce obashuje přehledně popsaný proces záznamu řečového signálu a následnou digitalizaci. V oblasti analýzy řečového signálu student potvrzuje schopnost kombinace jednotlivých analytických metod z oblasti transformace a kódování řečového signálu. Praktickou část diplomové práce představuje vytvořený program AREPA v prostředí Matlab. Grafické rozhraní je přehledně zpracované a usnadňuje orientaci při práci. Kvalita zpracování programu a jeho výsledky ukazují obstojné zvládnutí problematiky řečových signálů a programování v prostředí Matlab. Nedostatkem práce je celkově nižší úroveň úpravy textu a jeho slabá korekce, které negativně ovlivňuje jinak celkově dobře zvládnuté zadání po věcné stránce. I přes zmíněné drobné nedostatky student zadání splnil a práce splňuje kvality odpovídající diplomové práci a proto ji doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
81

Otázky

eVSKP id 84681