ŠINDELÁŘ, J. Energeticky nezávislý průtokoměr s dálkovým odečtem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Dřínovský, Jiří

Posudek vypracoval odborný vedoucí Ing. Václav Prajzner ze společnosti Honeywell. Student prozkoumal možnosti harvestingu ruzými aktuálnimi technologiemi - piezo měniči (klasickými keramickymi i moderními PVDF) i elektromagnetickými i možnosti zpracování energie moderními obvody. Rozsáhlá literatura (64 položek) zahrnuje tištěná i elektronická media, firemní literaturu, katalogové listy, knihy i časopisecké publikace; české i cizojazyčné. Uspořádání do logických celků respektuje chronologický proces vývoje a reflektuje dílčí rozhodnutí během projektu. Student používá konzistentní formu zápisu a značení. Student vypracoval časový plán a pracoval průběžně během celého semestru. Průběžně diskutoval dosažené výsledky a konzultoval další postup. Samostatně organizoval stavbu prototypů a měření v laboratoři. Bezdrátová komunikace nebyla realizována - potřebné úsílí bylo raději věnováno konstrukci více variant harvestoru a obvodů pro zpracování energie. V tomto smyslu bylo zadání práce splněno.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Růžek, Václav

Diplomová práce Bc. Jindřicha Šindeláře pojednává o moderním a poměrně složitém tématu energy harvestingu a jeho využití při návrhu a konstrukci zařízení pro odečet měřidel vody a tepla. Práce velmi podrobně zkoumá možnosti měření zadaných veličin, včetně zdůvodnění vhodnosti použití jednotlivých postupů. Dále jsou zevrubně popsány možnosti získávání elektrické energie z různých zdrojů, včetně rozboru, návrhu a konstrukce tří prototypů reálně získávajících elektrickou energii z protékající vody. V závěru klíčové kapitoly o praktické realizaci generátorů energie jsou kriticky zhodnoceny výhody i nevýhody jednotlivých řešení. I přes to, že výkon získaný generátory je zcela nedostatečný, provedl student analýzu dalších důležitých součástí budoucího zařízení: měřící obvody, obvody pro nakládání s elektrickou energií i koncepci komunikaci s PC. Zadání práce považuji za z větší části splněné, v práci chybí dokončit prvky pro bezdrátový odečet. Vzhledem k velké náročnosti práce lze částečně pominout fakt, že zařízení by bylo v prezentované fázi nefunkční. Důvody pro tento stav jsou v práci kriticky zhodnoceny. Práce je členěna logicky, jednotlivé části na sebe vhodně navazují. Práce s literaturou je na velmi dobré úrovni, je patrný přehled studenta v dané oblasti. Formální stránka práce je rovněž na dobré úrovni, přesto se objevují místy překlepy. Obrázky 12.2 a 12.3 jsou v nevhodné kvalitě. Práce je i přes výše zmíněné nedostatky v celkovém pohledu velmi dobrá a ukazuje, že se student zmíněné problematice důkladně věnoval a rozumí jí. Pozitivně také hodnotím schopnost studenta kriticky hodnotit obtíže při návrhu a vývoji zařízení, což je velmi dobrý předpoklad pro další kvalitní inženýrskou práci. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě se stupněm velmi dobře a počtem bodů 84.

Navrhovaná známka
B
Body
84

Otázky

eVSKP id 84683