BÍLÝ, S. Návrh a realizace meteorologické stanice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Götthans, Tomáš

Hlavním cílem předložené diplomové práce bylo navrhnout a prakticky realizovat meteorologickou stanici. Student nastudoval problematiku návrhu meteorologických stanic a na základě získaných poznatků provedl návrh meteorologické stanice. Tento návrh prakticky realizoval a poté ověřil její funkci na základě praktických experimentů. Student při řešení diplomové práce postupoval dle pokynů zadavatelské firmy Netajo s.r.o. Student pracoval samostatně a k řešení práce přistupoval aktivně. Předložená práce je po obsahové stánce v pořádku. Student se nevyvaroval několika překlepům, či nejasným formulacím. I přes tyto chyby je práce na dostatečné úrovni. Práci hodnotím známkou B. Předloženou práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Galetka, Josef

Dle zadání diplomové práce měl student za úkol se seznámit s problematikou meteorologických stanic. Práce je členěná logicky a přehledně. Prvních 5 kapitol tvoří pouhé rešerše týkajících se principů měření, senzorů a možné komunikace modulů. V podstatě se jedná o pouhý výčet různých parametrů komponent, ale i to je v souladu s očekáváním zadavatele. Blokové schéma celkového uspořádání (viz. Obr. 7.1) by však bylo vhodné dát již do úvodu, jinak čtenář nemá plnou představu o realizovaném systému. Práce má z formální stránky několik nedostatků. Stránka seznamu příloh na začátku práce je nadbytečná, jelikož se poté vyskytuje na konci práce. Z formálního hlediska bych vytknul nekonzistentní používání závorek pro veličiny (v textu hranaté závorky, v obrázcích kulaté). Kvalita převzatých obrázků je nízká, zvážil bych jejich překreslení. Taktéž bych se vyvaroval bych se nadbytečnému používání stejných slov a nahradil je jinými podobného výrazu (např. výskyt slova "rozebrán"). K odborné části práce mám několik výhrad. U popisu software venkovní jednotky postrádám v textu vysvětlení 11 Byte komunikačního rámce. Dále postrádám vytvoření paměti s možností logování teploty na řídícím modulu. Zde bych doporučit zvážit možnost použití SDK pro logování na internet. K experimentální části bych rád podotkl, že testy nejsou provedeny příliš rigorózně. Přílohy k diplomové práci jsou jen na přiloženém CD - nejsou k dispozici na webu VUT. Jako velmi přínosnou hodnotím materiálovou cenovou kalkulaci systému. Z předložené dokumentace je zřejmé, že student danou problematiku zvládl, systém se jeví funkční, proto ho doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 84644