KUBÍN, M. Zajišťovací mechanismus kontejneru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Mynář, Břetislav

Diplomant řešil zajištění kontejneru při jeho přepravě na točnicovém přívěsu. Vyřešil potřebné zajišťovací síly v upínacích hácích při rozjezdu, brzdění a průjezdu obloukem včetně působení bočního větru. Vyšel z původního provedení, které postupně upravoval , až dospěl k optimální variantě jak z hlediska kinematického, tak silového. V závěru práce se zabýval návrhem zapojení pneumatického obvodu zajišťovacího mechanismu do pneumatického systému přívěsu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Otázky

Posudek oponenta

Ješina, Miroslav

Jsem rád, že si student Martin Kubín vybral diplomovou práci spojenou s praxí. Diplomová práce spojená s výrobou umožňuje studentovi transformovat jeho teoretické poznatky z vysoké školy do praktického příkladu. Na druhou stranu teoretické poznatky studenta pomáhají výrobnímu závodu uplatnit metody řešení, které by získal vlastními silami jen ztěží. V tomto případě je to například vytvoření modelu v programu ADAMS nebo kontrola součástí metodou konečných prvků v programu ANSYS Workbench 11. Přestože se jedná o diplomovou práci, její konstrukční řešení a výsledky jsou hodnotným přínosem pro praxi. Oceňuji rozsah diplomové práce. Navržení zajišťovacího mechanismu kontejneru, výpočet sil a kontrola součástí je složitý úkol. Student postupoval v řešení diplomové práce logicky a systematicky. Nejprve analyzoval a vypočetl síly působící na kontejner při provozu. Z těchto výsledků stanovil potřebnou zajišťovací sílu na háku. Následovaly jednotlivé typy konstrukčního řešení samotného zajišťovacího mechanismu. Zde bych chtěl vyzvednout schopnost pana Kubína najít vhodné řešení po mechanické, kinematické i silové stránce. Dále student analyzoval nedostatky a přednosti navrženého zajištění a poté zkonstruoval nový typ mechanismu, který odstraňuje nedostatky předchozího typu. Konečné řešení s dvojitým hákem přináší optimální chod. V první fázi otočení háku a v druhé fázi přitažení háku k rámu. Tímto řešením student zaručil bezpečné zajištění i u značně deformovaných kontejnerů a tím přispěl k podstatnému zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Dále pan Kubín provedl silový výpočet navrženého zajišťovacího mechanismu kontejneru. Zde se nespolehl pouze na ruční výpočet, ale provedl i počítačové ověření výpočtu v programu ADAMS. V pevnostní kontrole vybraných součástí využil jak své znalosti pružnosti a pevnosti, tak i znalosti metody konečných prvků v programu ANSYS. V části věnované pneumatickému ovládání zajišťovacího mechanismu se, dle mého názoru, pan Kubín zbytečně zabývá popisem systému brzd a pérování přípojného vozidla. Zde by postačilo konstatování, že na přívěsu je zásobník stlačeného vzduchu. Pneumatické schéma ovládání zajišťovacího mechanismu je navrženo správně jak pro přívěsy s mechanickým tak vzduchovým pérováním. Popis jednotlivých prvků pneumatického obvodu by měl být až v příloze. Větší část by měla být věnována popisu praktických zkoušek prototypů. Závěrem bych chtěl zdůraznit, že tyto drobné nedostatky nesnižují kvalitu diplomové práce. Pan Kubín přistupoval k řešení zadaného úkolu velmi zodpovědně. Rozsah jeho práce je značný a převyšuje původně zamyšlený. Dospěl ke kvalitnímu řešení zadaného úkolu a ověřil jeho správnou funkci teoreticky i prakticky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 12341