KOSTELNÍK, P. Řízení maticových světlometů s LED diodami [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Dřínovský, Jiří

Posudek vypracoval odborný vedoucí Ing. Jiří Matoušek ze společnosti On Design Czech. Úkolem studenta bylo seznámit se s obvody firmy ON semiconductor pro řízení LED světlometů pro automobilový průmysl s důrazem na řízení maticových LED světlometů. Předložená práce obsáhle popisuje uvedenou problematiku, přináší zajímavé příklady a žádné důležité oblasti nepřehlíží. Text je dobře strukturovaný, bez gramatických chyb. Hlavní náplní diplomové práce byl návrh a optimalizace algoritmů pro řízení maticových světlometů čipem firmy ON semiconductor. Jedná se o ovládání směru a intenzity světla s optimalizací stmívání jednotlivých LED diod tak, aby nedocházelo k vzájemnému ovlivňování intenzity generovaného světla. Softwarová a hardwarová platforma, vytvořená během semestrálního projektu, umožnila efektivní oveření funkčnosti čipů a testování vytvořených algoritmů. V práci bylo představeno několik algoritmů lišících se složitostí a možnostmi. U každého byl uveden podrobný rozbor a diskuze o výhodách a problémech implementace uvedeného řešení. Dva nejperspektivnější algoritmy byly poté implementovány na reálný hardware, prakticky ověřeny a porovnány z hlediska funkčnosti, přesnosti a výpočetní náročnosti. Výsledkem jsou dva prakticky využitelné algoritmy, každý s určitými výhodami a nevýhodami. První zaručuje precizní dodržení časů spínání jednotlivých spínačů i během změn promítaného obrazu. Druhý využívá tzv. power balancing, to znamená překrývání ON a OFF časů jednotlivých spínačů a tímto způsobem eliminuje proudové špičky a umožňuje optimalizovat celý systém z pohledu hardware. Velmi kladně hodnotím zužitkování znalostí z předmětů, na jejichž základě byl firmware v mikrokontroléru přepsán s použitím systému reálného času RTOS. To by mělo umožnit snazší údržbu a možnosti úprav. Student prokázal schopnost samostatné práce a splnil úspěšně všechny body zadání pro diplomovou práci, kterou doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Vochyán, Josef

Práce zcela splňuje zadání, je logicky členěna a má dobrou úpravu. Úvod zahrnuje obecný popis moderní a velmi progresivní technologie maticových LED světlometů. V oblasti budičů se nezabývá výkonovými zdrojovými bloky, ale až řízením jednotlivých segmentů LED. HW kit pro budoucí testování byl částečně převzat z jiné diplomové práce, aplikované úpravy a změny jsou komentovány poměrně povrchně. Těžiště práce spočívá v návrhu SW se dvěma algoritmy řízení, který přes PC komunikuje s testovacím kitem. Následně byly měřením ověřeny vlastnosti hlavního řídicího integrovaného obvodu od firmy ON Semiconductor a celkové parametry zařízení ve v obou pracovních módech. Naznačeny jsou i další potenciální funkce světlometu. Závěr popisuje obsah práce a průběh testů, ale nediskutuje, ani nehodnotí dosažené výsledky. I přes zmíněné připomínky má práce velmi dobrou úroveň.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 84662