VAJGLOVÁ, K. Příprava a testování aplikačních forem pro přírodní antimikrobiální látky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Bakalářská práce je zaměřena na přírodní antimikrobiální látky a jejich možné aplikační formy pro použití v potravinách a kosmetice. Cílem práce byla příprava různých typů mikro- a nanočástic a enkapsulace vybraných rostlinných extraktů a živočišných antimikrobiálních látek. Součástí práce bylo stanovení antimikrobiální aktivity extraktů v přírodní i enkapsulované formě, stability částic v různých typech modelového prostředí a testování možností aplikace. Bakalářka zvládla v průběhu experimentální části řadu technik od extrakce přes analýzu aktivních složek, techniky enkapsulace, metody charakterizace velikosti a stability částic (DLS), stanovení antimikrobiálního účinku pomocí různých testovacích kmenů a testy stability v modelovém prostředí. Bakalářka si dokázala dobře zorganizovat experimenty, zvládla řadu rozsáhlých kultivačních pokusů a vypracovala zdařilou práci, jejíž výsledky byly již přijaty k prezentaci na mezinárodní konferenci. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji bakalářskou práci k obhajobě a navrhuji hodnocení "výborně (A)".
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Bakalářská práce Kláry Vajglové je zaměřena na přípravu, charakterizaci a stanovení antimikrobiálního účinku částic s enkapsulovanou aktivní složkou. Teoretická část práce pojednávající o technice přípravy částic a charakterizaci antimikrobiálních látek je napsána přehledně, s množstvím doplňujících obrázků. V rozsáhlé experimentální části práce se studentka věnuje enkapsulaci vybraných bylinných extraktů do různých typů liposomů a následně i charakterizaci připravených částic s využitím různých metodických postupů. U všech typů částic byl sledován jejich antimikrobiální účinek na vybrané kmeny gramnegativních i grampozitivních bakterií. Částice byly sledovány i z hlediska dlouhodobé stability a to jak v modelových potravinách, tak i v prostředí simulujícím trávicí podmínky. Výsledky práce jsou logicky uspořádané, řádně okomentované a vhodně doplněné množstvím grafů. Výhrady mám spíše k formální stránce, v česky psané bakalářské práci by se měly vyskytovat pouze české popisky obrázků (např. Obrázek 2). Uvedené připomínky však nesnižují vysokou úroveň předložené bakalářské práce. Cíle vytyčené v zadání byly splněny, práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A |
eVSKP id 77329