VAJGLOVÁ, K. Příprava a testování aplikačních forem pro přírodní antimikrobiální látky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Márová, Ivana

Bakalářská práce je zaměřena na přírodní antimikrobiální látky a jejich možné aplikační formy pro použití v potravinách a kosmetice. Cílem práce byla příprava různých typů mikro- a nanočástic a enkapsulace vybraných rostlinných extraktů a živočišných antimikrobiálních látek. Součástí práce bylo stanovení antimikrobiální aktivity extraktů v přírodní i enkapsulované formě, stability částic v různých typech modelového prostředí a testování možností aplikace. Bakalářka zvládla v průběhu experimentální části řadu technik od extrakce přes analýzu aktivních složek, techniky enkapsulace, metody charakterizace velikosti a stability částic (DLS), stanovení antimikrobiálního účinku pomocí různých testovacích kmenů a testy stability v modelovém prostředí. Bakalářka si dokázala dobře zorganizovat experimenty, zvládla řadu rozsáhlých kultivačních pokusů a vypracovala zdařilou práci, jejíž výsledky byly již přijaty k prezentaci na mezinárodní konferenci. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji bakalářskou práci k obhajobě a navrhuji hodnocení "výborně (A)".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Bokrová, Jitka

Bakalářská práce Kláry Vajglové je zaměřena na přípravu, charakterizaci a stanovení antimikrobiálního účinku částic s enkapsulovanou aktivní složkou. Teoretická část práce pojednávající o technice přípravy částic a charakterizaci antimikrobiálních látek je napsána přehledně, s množstvím doplňujících obrázků. V rozsáhlé experimentální části práce se studentka věnuje enkapsulaci vybraných bylinných extraktů do různých typů liposomů a následně i charakterizaci připravených částic s využitím různých metodických postupů. U všech typů částic byl sledován jejich antimikrobiální účinek na vybrané kmeny gramnegativních i grampozitivních bakterií. Částice byly sledovány i z hlediska dlouhodobé stability a to jak v modelových potravinách, tak i v prostředí simulujícím trávicí podmínky. Výsledky práce jsou logicky uspořádané, řádně okomentované a vhodně doplněné množstvím grafů. Výhrady mám spíše k formální stránce, v česky psané bakalářské práci by se měly vyskytovat pouze české popisky obrázků (např. Obrázek 2). Uvedené připomínky však nesnižují vysokou úroveň předložené bakalářské práce. Cíle vytyčené v zadání byly splněny, práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 77329