MRÁZEK, P. Záložní zdroj (UPS) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Chmelař, Milan

Pan Bc. Petr Mrázek měl za úkol ve své diplomní práci záložní zdroj (UPS). Ten má být použit pro specializovaný monitor. Celá diplomní práce je uspořádána do řady kapitol a její první část je věnována historii záložních zdrojů, jejich topologii a možnostem. Jsou rozebrány i problémy související s tvarem výstupního napětí v závislosti na zátěži, která je k záložnímu zdroji připojena. V diplomní práci jsou rozebrány i požadavky na bezpečnost a topologii rozvodů ve zdravotnických zařízeních. Velmi podrobně jsou rozebrány i vlastnosti olověných akumulátorů a také problémy spojené s jejich nabíjením. Myslím si, že volba modifikované sinusovky byla pro daný účel velice vhodná, protože po obvodové stránce zjednodušuje UPS a tento časový průběh napětí pro daný účel zcela vyhoví. Po formální stránce nemám vážných výhrad. Text je zpracován pečlivě a i obrázky jsou na přiměřené úrovni, i když některým chybám se diplomant nevyhnul. Lze je však přičíst spíše konstruktérské nezkušenosti. Zadání diplomní práce předepisovalo částečnou realizaci. Pro tu byl zvolen výkonový DC/DC měnič a čtyřkvadrantový spínač vytvářející modifikovanou sinusovku. Z bezpečnostních důvodů je výstupní napětí měniče pouze 38V a ne 325V, jak je to nutné pro vlastní záložní zdroj. Bylo ověřeno, že tato část UPS je plně funkční. Zadání diplomní práce bylo podle mého soudu splněno. Proto ji doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnotit stupněm A – 90 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Harabiš, Vratislav

Student se měl ve své práci zabývat tématem záložních zdrojů a v praktické části práce měl navrhnout vhodný záložní zdroj pro EKG monitorovací systém. Předložená práce má rozsah 74 stran textu. V teoretické části je komplexně popsána teorie kolem záložních zdrojů a rovněž i elektrických sítí, se kterými tato otázka úzce souvisí. V praktické části se student věnuje návrhu záložního zdroje pro EKG monitorovací systém. Veškeré návrhy jsou podloženy konkrétními výpočty. Pro ověření činnosti student navrhl a zkonstruoval měnič, který umožňuje napájení zálohovaného zařízení z baterie. Zapojení je funkční, jak dokazuje praktické měření. Nicméně v této části postrádám podrobnější změření navrženého a zkonstruovaného měniče (stálost napětí, frekvence, vlastní spotřeba měniče apod.). Po formální stránce mám k práci několik výtek. Předepsanému formátu neodpovídají barevné nadpisy v práci. Rovněž považuji za nedostatečné některé citace. Zásadní tvrzení (hodnoty, meze, atd.) je vhodné citovat rovnou u sdělení, než jen uvést výčet citací na konec odstavce. Rovněž vytýkám některé hovorové označení (např. „brum“), které do odborného textu nepatří. Dále jsou v práci vyjádření, které nedávají moc smysl (viz str. 20: „Někteří výrobci počítačů měli dokonce snahu začlenit zařízení UPS do svých vlastních skříní, aby se staly součástí centrální procesorové jednotky (procesoru).“). Přes zmíněné nedostatky student zadání splnil v celém rozsahu.

Navrhovaná známka
B
Body
85

eVSKP id 84434