SIKOROVÁ, E. Biometrie sítnice pro účely rozpoznávání osob [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Odstrčilík, Jan

Cílem diplomové práce bylo seznámit s principem snímání očního pozadí pomocí fundus kamery a s charakteristikou takto pořízených obrazových dat. Zejména bylo cílem zaměřit se na vlastnosti struktur na snímcích sítnice, které lze využít pro biometrii osob. Dalším cílem bylo navrhnout metodu rozpoznávání osob na základě dostupných biometrických charakteristik získaných z již vytvořené databáze snímků. Studentka provedla studium potřebné odborné literatury z oblasti biometrie a zaměřila se na metody využívající sítnici oka. Dále si osvojila teoretické poznatky z oblasti srovnávacích metrik využívaných v biometrii, které ve své práci implementovala v programovém prostředí MATLAB a otestovala na dostupných biometrických příznacích. V průběhu řešení práce byla studentka velmi aktivní, pravidelně docházela na konzultace a konstruktivně přistupovala k řešení problémů. Studentka svou práci úspěšně prezentovala i na soutěži STUDENT EEICT 2015. Zadání diplomové práce považuji za splněné a dosažené výsledky hodnotím jako velmi kvalitní. Hodnocení: A (98 b).

Navrhovaná známka
A
Body
98

Posudek oponenta

Kolář, Radim

Předložená diplomová práce studentky Evy Sikorové se zabývá zpracováním obrazů sítnice za účelem rozpoznávání osob. Práce navazuje na bakalářskou práci z roku 2011, která je řádně citována a z textu je jasné, v čem ji předložená práce rozšiřuje. Práce je po formální stránce kvalitně zpracovaná. Výtku mám pouze k soupisu literatury – ten obsahuje neúplné a nejednotné informace o použitých zdrojích. Za hlavní přínos práce považuji vytvoření metody template matching s využitím příznaků z cévního řečiště. A dále pak poměrně podrobné testování vlastností implementovaných metod. Vyhodnocení studentka provedla podle standardních metrik a dosáhla zajímavých výsledků. V diskuzi ale postrádám srovnání s publikovanými metodami (přesnost, EER). Také by bylo vhodné podrobněji uvést, jak vznikla data, které diplomantka zpracovává, jelikož se nejedná přímo o obrazy, ale už o vektory příznaků. A diskutovat jak toto zpracování může ovlivnit navržené metody. Přes uvedené připomínky, považuji práci za kvalitně zpracovanou a hodnotím ji stupněm B/87 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
87

Otázky

eVSKP id 84444