SVÁNOVSKÁ, Z. Expertní systém pro detekci místa vzniku komorových extrasystol [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Sekora, Jiří

Práce studentky Bc. Zuzany Svánovské se zabývá návrhem a realizací expertního systému pro detekci místa vzniku komorových extrasystol. Téma práce řeší reálnou potřebu pracoviště elektrofyziologie FN u svaté Anny. V teoretické části se práce detailně věnuje popisu charakteristik jednotlivých míst vzniku extrasystol, ze kterých čerpá realizační část. V této je navržen a realizován expertní systém formou dílčích funkcí v prostředí Matlab. Výsledkem je pak přehledné a intuitivní uživatelské rozhraní expertního systému. Díky odborným konzultacím ve FNUSA měla studentka dostatek materiálů pro testování a ladění expertního systému. Výsledky práce jsou v závěru práce dostatečně prezentovány a diskutovány. Po formální stránce nemám k práci výhrady, práce obsahuje pouze drobné překlepy a místy drobné chyby. Jinak je psána velmi srozumitelně. Přestože studentka využila celkem 34 relevantních zdrojů, stěžejní pro odladění systému byly zkušenosti odborníků z pracoviště FNUSA. Po odborné stránce je díky tomu práce na vysoké úrovni. Práci studentky Bc. Zuzany Svánovské hodnotím známkou „výborně“ / A.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Mézl, Martin

Předložená diplomová práce studentky Zuzany Svánovské se zabývá návrhem expertního systému pro detekci místa vzniku komorových extrasystol. Práce je členěna do pěti kapitol na 55 stranách. V teoretické části práce se studentka věnuje komorovým extrasystolám a EKG charakteristikám pro jednotlivá místa vzniku extrasystol. K této části práce mám minimum poznámek. V popisu hexaxiálního systému na obr. 1.11 je zaměněno znaménko minus za plus. Informace obsažené v kapitole 1.4 se částečně opakují v kapitole 2.1. Chybou špatného překladu nedává smysl první souvětí v kapitole 1.7 (v porovnání s původním textem). Poněkud matoucí je označení míst v levé komoře srdeční, kdy stejná pozice je jednou nazvána jako interiorní (kapitola 3.2), podruhé jako inferiorní (viz obr. 3.9) a potřetí jako posteriorní (Tab. 2.1). V praktické části byl navrhnut expertní systém, který plynule navazuje na algoritmy pro detekci komorových extrasystol, které studentka vypracovala během předchozí bakalářské práce. Expertní systém je založen na rozhodovacích stromech. Studentka všechny použité relace řádně okomentovala, u některých ještě upravila, popř. vypustila některá kritéria hodnocení. Po zavedení rozdělení na znaky dominantní a méně dominantní vykazuje expertní systém výborných výsledků (založeno na senzitivitě a specifitě). Testování bylo provedeno na záznamech 40 subjektů. Práce je doplněna přehlednou aplikací vytvořenou v Matlabu pro automatickou analýzu EKG záznamů. Po formální stránce nemám k práci větších výhrad. Práce působí uceleným dojmem a neobsahuje pravopisné chyby. Výtku mám pouze k nesprávnému zápisu slova expertiza (kapitola 3.1.3). Předložená práce je po odborné stránce velice kvalitní. Po otestování expertního systému na datech více subjektů bych zvážil publikování práce v odborném periodiku. Vzhledem k uvedeným skutečnostem práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou výborně (A – 98 bodů).

Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 84450