VEPŘKOVÁ, H. Přenosný monitor EKG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Chmelař, Milan

Slečna Bc. Hana Vepřková měla za úkol ve své diplomní práci navrhnout přenosný EKG monitor. Vzhledem k oboru, který studovala, to pro ni nebylo snadné. Musela se především seznámit s celou řadou pojmů z elektroniky a doučit se to, co v rámci svého oboru na přednáškách neslyšela. To pro ni nebylo opravdu jednoduché. Vzhledem k tomu, že měla zadánu i realizaci navrženého zařízení, musela projevit a také projevila i značnou píli k tomu, aby vše ve vymezeném čase zvládla. Realizace si vyžádala opravdu mnoho hodin práce. Navíc k tomu přistoupily i některé problémy se součástkovou základnou. Proto bylo nutno navíc vyřešit alternativní zdroj bateriového napájení. Předložená diplomní práce je obsahuje vše, co je pro návrh monitoru potřebné. Od popisu vlastností EKG signálu, přes bloková schémata celého zařízení až po vlastní návrh a ukázky signálů z realizovaného vzorku. Testování proběhlo v laboratorních podmínkách. Po formální stránce lze sice slečně Vepřkové vytknout některé drobné nepřesnosti, které však lze spíše přičíst konstruktérské a autorské nezkušenosti a které nikterak nekazí dobrý dojem z předložené diplomní práce. Její vlastní úpravu považuji za solidní. Seznam použité literatury, který uvádí je skutečně velmi nadstardandní. Diplomní práce slečny Bc. Hany Vepřkové splňuje zadání. Proto ji doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnotit stupněm A (90 bodů).

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Rozman, Jiří

Předložená diplomová práce se zabývá vlastnostmi EKG signálu, technickými požadavky na EKG zesilovač a souvislostmi s návrhem přenosného monitorovacího zařízení, návrhem bateriově napájeného monitoru EKG a jeho experimentálním ověřením. Po obsahové stránce práce svědčí o značném rozsahu prací jak v oblasti studijní, tak i v části návrhu obvodového řešení a experimentálního ověření jednotlivých funkčních bloků monitoru. Diplomantka řešila zadaný problém s hlubokým porozuměním. Výpočty jednotlivých obvodových prvků jsou korektně doloženy, literární odkazy jsou citovány. K vlastnímu obvodovému řešení lze uvézt jen výhradu k volbě zesílení A = 4 prvního zesilovacího stupně – integrovaného obvodu AD 620. Nebyly zřejmě respektovány obvyklé požadavky na minimální šum. Připomínky lze mít i ke způsobu řešení potřebného referenčního napětí. V experimentálním ověření není doložen možný dosah monitoru. Koncepčně je práce však zbytečně rozsáhlá svými obecnými úvahami o základních zapojeních operačních zesilovačů a řadou převzatých funkčních blokových schémat z firemních podkladů. Nezvyklé je zařazení energetické bilance a návrhu napájení před vlastní stěžejní část práce – vlastní EKG zesilovač. Pro popisovanou „normální křivku EKG“ není uveden odpovídající svod. V práci není doloženo celkové schéma zapojení. Výhrady jsou však k formálnímu zpracování práce. Kromě neúcty k češtině a anglickým popisům v řadě schémat ruší celkový dojem nejednotné užívání značek pro odpory ve schématech, různá velikost jejich popisu ve schématech, nejednotné symboly OZ v blokových schématech, nejednotná symbolika označující napětí v rovnicích (V i U), používání x pro násobení v rovnicích, nadpisy tabulek pod tabulkami, obrázky s potiskem (obr. 21, 22 na str. 20). U tlumivky obr. 30 na str. 30 není vyznačeno jádro a není jasný význam pojmu „výkon tlumivky“. V práci se objevuje řada překlepů či omylů jako odporující si údaje z výpočtu a ve schématech (str. 34 – proudy 1,5 mA a 1,5 A, str. 37 – C 28, C14 na str. 50), nejednotné značení baterie NiMH (NiMh), záměna pojmů str. 47 dolní – horní mezní kmitočet, opakování vět v textu. Seznam použité literatury není řazen abecedně. Celkově však předloženou prací bylo splněno zadání. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím výborně.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 84459