ŽÁKOVÁ, M. Tepelný komfort a jeho stanovení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Nováková, Zuzana

Bc. Monika Žáková splnila v plném rozsahu zadání své diplomové práce. S iniciativou sobě vlastní uchopila problematiku měření tepelného komfortu, a to jak na spolupracujícím pracovišti v podobě jejího stanovení u modelu tepelného manekýna, tak i na pracovišti vedoucího práce při měření na lidských subjektech. Samostatnost projevila i při vyhledávání potřebných informačních zdrojů a sestavení vlastního hodnotícího programu v prostředí Matlab. Problematika hodnocení tepelného komfortu je velice široká, zahrnuje propojení technických i lékařských vědomostí. Možná tato komplexnost problematiky zapříčinila určité strukturální nedostatky či nepřesnosti při popisu experimentální části práce. Předloženou diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Vondra, Vlastimil

Diplomová práce se zabývá srovnáním měření tepelného komfortu člověka pomocí figuríny a nepřímé kalorimetrie s lidskými subjekty. V úvodních kapitolách je v souladu se zadáním provedena literární rešerše termoregulace člověka a hodnocení tepelného komfortu dle různých metodik včetně seznámení se s konkrétním laboratorním vybavením. Jádro práce tvoří návrh protokolu měření, vlastní měření, jeho zpracování a statistické vyhodnocení měření na figuríně a na člověku. Práce obsahuje rozsáhle komentované výsledky měření a jejich diskusi. Autorka volila vhodné postupy a nástroje vedoucí ke splnění zadání. Pro svoji práci použila dostatek literárních zdrojů. Práce obsahuje navíc oproti zadání i množství dalších měření. Zásadní slabinou práce je relativně malý počet subjektů, což ale lze v rámci diplomové práce při uvážení pracnosti měření zcela akceptovat. Práce je precizně vypracovaná, mohlo by se ale vytknou několik drobných nedostatků: kapitola 6.1. do práce nepatří, obrázky 45, 46, 49, 50 a 51 patří spíše do kapitoly výsledků a některé explicitně vypsané literární zdroje v diskusi jsou nesprávně citovány resp. nejsou v seznamu literatury vůbec. Závěrem konstatuji, že studentka zcela splnila zadání práce.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 84462