HORSKÝ, M. Systém pro správu pacientů čekajících na ošetření u praktického lékaře [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Chmelař, Milan

Pan Bc. Martin Horský měl za úkol ve své diplomní práci navrhnout systém pro správu pacientů čekajících na ošetření u praktického lékaře. Pan Horský si zadání přinesl sám. Téma je v podstatě z praxe a cílem této diplomní práce bylo vyřešení řady nepříjemností, se kterými se pacienti přicházející do ordinací setkávají. Rozbor celého problému začíná tím, co vlastně použít k identifikaci pacienta. Další problém, který je v tomto případě nutno řešit je značně rozdílná technická vyspělost pacientů. Dolní hranicí je nula horní pak tvoří odborníci. Je samozřejmé, že navržený systém musí počítat s tou nejhorší možnou úrovní. Vlastní text diplomové práce obsahuje podrobný popis celého systému, potřebné programové vybavení je na vloženém CD. Je nutno podotknout, že navržený systém byl realizován a testován v praktickém provozu, kde se osvědčil. Po formální stránce nemám k předložené diplomové práci připomínek. Na první pohled je patrné, že její úpravě byla věnována patřičná péče. Je zaměřena prakticky a tomu je podřízena i její struktura. S ohledem na skutečný realizační výstup a praktické odzkoušení systému v ambulanci lékaře lze to jen uvítat. Diplomant pracoval samostatně, a pokud přišel na konzultace, byl vždy řádně připraven. Řada problémů byla řešena elektronickou poštou. Diplomní práce pana Bc. Martina Horského splňuje zadání. Proto ji doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnotit stupně A (94 bodů).

Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Provazník, Ivo

Student Martin Horský vypracoval diplomovou práci na téma elektronické evidence pacientů v ordinaci praktického lékaře. V diplomové práci je uveden popis současného stavu v této oblasti, návrh nového systému, popis jeho praktické realizace, popis testovacího provozu zařízení a vyhodnocení názorů pacientů využívajících elektronickou evidenci. Návrh a realizace zařízení jsou v práci popsány s určitými nedostatky. Zejména je nutné konstatovat, že v zařízení bylo navrženo použít digitalizace pacientské karty skenerem a uložení obrázku ve formátu JPG. Autor ovšem nijak nezdůvodňuje výběr bitové hloubky, rozlišení a míru komprese, přestože uvádí, že k tomu došlo na základě testování. Výsledky těchto testů nejsou uvedeny. Zcela chybí testování vlivu opotřebovanosti či poškození karty zdravotní pojišťovny na funkci přístroje, kdy může například dojít k nesprávnému rozpoznání znaků a výběru jiného pacienta z databáze. Tento vliv navíc souvisí s výběrem parametrů kompresního algoritmu pro uložení skenů. Celý přístroj byl testován (alespoň podle diplomové práce) pouze z hlediska spokojenosti skupiny uživatelů – pacientů. Vzhledem k formulacím otázek však chybí upřesnění, zda byly odpovědi vyplněny během čekání v čekárně nebo po ošetření. Volba některých otázek je diskutabilní, např. „Lékař o mně ví ihned po vložení kartičky zdravotní pojišťovny“, kdy pacientova odpověď je v oblasti dohadu. Oceňuji však, že se autor pokusil o nestranné uživatelské zhodnocení nasazení systému. Z formálního hlediska je práce napsána místy neumělým jazykem, nicméně popis je stručný a jasný a všechny formulace jsou srozumitelné. V seznamu literatury jsou nesprávně (nebo alespoň zbytečně) uvedeny nicneříkající internetové odkazy na úvodní webovou stránku instituce (např. Ministerstvo zdravotnictví ČR) namísto odkazu na konkrétní stránku, odkud autor čerpal informace či znalosti. Přes uvedené výhrady v popisu oceňuji praktickou realizaci produktu a jeho nasazení v testovacím provozu ordinace. Zadání diplomové práce bylo zcela splněno.

Navrhovaná známka
B
Body
87

Otázky

eVSKP id 84793