BĚLAŠKOVÁ, M. CHARAKTERIZACE OBALOVÝCH FÓLIÍ NA BÁZI POLYETYLÉNU A POLYPROPYLÉNU [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Bálková, Radka

Dobrý rozjezd bakalářské práce byl negativně ovlivněn několikatýdenní absencí studentky (operace kolene). Experimentální část byla dokončena a skoro celá vyhodnocena, sepsání bakalářské práce bylo ale o rok posunuto. Dostatek času se však na konečné kvalitě práce neprojevil. Studentka si neudělala čas na konzulzace a práci patrně dopsala ve spěchu. Uvedení do teoretické části je strohé a nepřesné, chybí kapitola o výrobě obalových fólií metodou koextruze a vyfukování a kapitola o směsích polyolefinů a jejich charakterizaci. Úvod kapitoly 2.3 postrádá alespoň základní výčet přímých metod charakterizace polymerů a chybí zdůvodnění výběru charakterizačních metod pro bakalářskou práci. Některé výsledky nejsou prezentovány úplně nebo s dostatečným vysvětlením, závěr obsahuje hodně typografických chyb (chybí větné čárky a tečky, a nejenom v závěru jsou často používané nesprávně mezery) a u vzorku 6 je zpochybněn typ prokázaného plniva. Zadání bakalářské práce však Marie Bělašková splnila a proto ji s výsledným hodnocením C doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Studium literatury a její zpracování D
Využití poznatků z literatury C
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Závěry práce a jejich formulace C
Využívání konzultací při řešení práce D
Celkový přístup k řešení úkolů C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Poláček, Petr

Bakalářská práce se zabývá studiem obalových materiálů ve formě fólií na bázi PP a PE. Teoretická část pojednává o dvou hlavních složkách a jejich modifikací. Je zde i malá zmínka o biodegradabilních polymerech. V posledních kapitolách jsou popsány metody, které byly následně využity i v experimentální části. V experimentální části je především zobrazen přehled testovaných fólií a podrobné nastavení jednotlivých metod. Část „Výsledky a diskuze“ je poměrně rozsáhlá i vzhledem k různým metodám charakterizace. V Tabulce 4 ve sloupci „Úbytek hmotnosti do teploty … je neurčitá teplota „x“. Grafy (Obr. 11a 12) mají na ose y chybně uvedené jednotky. Název Tabulka 5 je uveden dvakrát (na str. 21 a 22). Na str. 35 je uvedena neúplná jednotka rychlosti chlazení. Pozitivem práce je snaha popsat rozdíly mezi jednotlivými typy fólií pomocí vhodně zvolených metod. Dojem z práce kazí formální zpracování a v některých případech kostrbatý text. I přesto práce poskytuje základ pro další studium (pokročilá mikroskopická pozorování, měření mechanických vlastnosti atd.) těchto materiálů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce C
Kvalita zpracování výsledků C
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace C
Úroveň jazykového zpracování C
Formální úroveň práce – celkový dojem D
Závěry práce a jejich formulace C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 82195