PEKÁREK, D. Způsoby zapalování jiskřišť [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Krbal, Michal

Diplomová práce bakaláře Dominika Pekárka splňuje všechny body zadání práce. Teoretická část je věnována popisu funkce jiskřišť a používaných způsobů jejich zapalování. Hlavní přínos shledávám v popisu alternativních způsobů zapalování, především pomocí laserů nebo fotospínačů. Praktická část práce je tvořena laboratorním měřením zapalování jiskřišť pomocí alternativního pulsního zdroje UV záření a laboratorním návodem. Nicméně kvalitu práce snižují často používané neodborné výrazy a nepřesná vyjádření, včetně nepříliš zdařilého zhodnocení laboratorního měření. Kvalita některých převzatých obrázků je nízká. Také z textu Kapitoly 4 – „Rogowského elektroda“ není jasné, jak toto téma souvisí se zadáním práce. Dále v Kapitole 5 – „Zapalování jiskřišť pomocí laserů“ je často zmiňována ionizace prostoru mezi elektrodami pomocí krátkého laserového impulsu, jehož záření se nachází buď ve viditelné oblasti spektra nebo v IR. Vhledem k použitým vlnovým délkám přichází v úvahu maximálně relativně pomalá tepelná ionizace. Bohužel v práci postrádám popis principu ionizace okolního prostředí pomocí ionizujícího záření, energii fotonů, ionizaci a disociaci molekul vzduchu. Negativně hodnotím slabou aktivitu studenta během semestru a nepřipravenost při laboratorním měření. I přes tyto připomínky je práce přínosem, a proto doporučuji k obhajobě u SZZ.

Navrhovaná známka
D
Body
65

Posudek oponenta

Štěpánek, Jaroslav

Student Bc. Dominik Pekárek měl za úkol vypracovat diplomovou práci na téma způsobů zapalování jiskřišť. Práce splňuje body svého zadání. Silnou stránkou práce jsou kapitoly věnující se zapalování jiskřišť pomocí laserů a fotovodivých spínačů. Mezi slabé stránky práce patří řada vět, odstavců a vysvětlení, které nedávají smysl. Například v textu chybí vysvětlení pro Obr. 3-3 a 3-4 vysvětlení termínů Poměr pracovního napětí a Míra změny doby zpoždění, v Kapitole 8.2 jsou velmi zmateně aplikovány hodnoty X a S, v kapitole 9.1.4 Postup měření je nesmyslně uvedeno zapalování jiskřiště pomocí zářivky, atd. Z formálního hlediska text obsahuje řadu stylistických chyb a překlepů, některé odstavce na sebe logicky nenavazují a znesnadňují čtenáři orientaci v čteném textu. V teoretické části také chybí rozbor ionizace prostředí pomocí ionizujícího záření nebo pomocí UV záření. I přes výše uvedené nedostatky práce splňuje požadavky k obhajobě u SZZ. Práci hodnotím známkou D.

Navrhovaná známka
D
Body
60

Otázky

eVSKP id 84989