HRBÁČ, L. Indukční ohřev pro malé aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Krbal, Michal

Bakalářská práce Lukáše Hrbáče splňuje všechny body zadání práce. Je tvořena teoretickou částí, v níž autor popisuje principy ohřevu vsázky indukčních pecí a elektrickou část induktorů se zaměřením na tranzistorové napájecí obvody. V praktické části jsou provedena měření provozních parametrů na dvou realizovaných modelech. Součástí je i vytvořený laboratorní návod. Nicméně v textu práce jsou použity netechnické výrazy, nepřesná pojmenování a popis bývá často zmatený. Například Grafy na str. 36 , 37 a 39 nemají popis, není taktéž patrné, ke kterému z měřených modelů se vztahují a použité veličiny nejsou v textu dále vysvětleny. Na str. 38 je uvedena pouze vypočtená hodnota indukčnosti induktoru bez uvedení výpočtu, to samé se týká výpočtu magnetické indukce uvedené v Grafu 7 a 8. Z formálního pohledu nejsou veličiny v textu práce psány kurzívem a občas nejsou odděleny jednotky od číselných hodnot. I přes tyto nedostatky je práce přínosem, a proto doporučuji k obhajobě u SZZ.

Navrhovaná známka
C
Body
72

Posudek oponenta

Foral, Štěpán

Student se ve své práci zabývá Indukčním ohřevem pro malé aplikace. V první teoretické části se student nejprve v krátkosti věnuje elektromagnetismu, popisu hysterezních ztrát a ztrát vířivými proudy, rovněž indukční ohřev je zde představen krátce. Více prostoru je věnováno popisu teorie rezonančního obvodu a nejobsáhleji jsou popsány elektrické systémy jednotlivých částí indukční pece. Ve druhé praktické části se student, na základě teorie popsané v první části, věnuje proměření hlavních charakteristik dvou modelů malých indukčních pecí. Samotná práce je zpracována na úrovni odpovídající stupni studia studenta. Po formální stránce je možné říci, že struktura a návaznost kapitol jsou logické. Orientaci v textu ovšem zhoršuje zejména neodpovídající číslování rovnic. Dále je možné upozornit na občasné neformální výrazy typu „nešikovné použití“. Po obsahové stránce je ovšem možné diskutovat nad více tématy. Body zadání jsou splněny v celém rozsahu, ale ocenil bych větší rozvedení prvního bodu zadání bakalářské práce (Vývoj pecí založených na indukčním ohřevu). Diskutabilní je zavedení pojmu „vnik tepla“ na str. 17. V praktické části velmi pozitivně hodnotím snahu o kritické vysvětlení naměřených veličin, ale vzhledem k tomu, že byly k dispozici dva modely, mohlo být provedeno jejich porovnání, k čemuž ale došlo v omezené míře. Rovněž shrnutí výsledků v závěru práce mohlo být více rozvedeno. Po zvážení výše uvedených faktů doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 85009