NOVÁK, T. Nájemné bytu a faktory, které je ovlivňují ve městě Prostějov. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Horňáková, Romana

Student přistoupil k práci velmi zodpovědně. Konzultace většinou probíhaly osobně. Student do práce zahrnul všechna moje doporučení. Vše je sestaveno velmi přehledně. Práce je hodně podrobná a rozsáhlá. Závěr je na vysoké úrovni. V závěru je práce shrnutá a vše je kompletně vyhodnoceno. Práce má vysokou odbornou úroveň.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A
Odborná úroveň diplomové práce A
Přínos pro praktické i teoretické využití A
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Weigel, Lubomír

Předloženou diplomovou práci doporučuji k obhajobě s hodnocením velmi dobře / B

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování C Student se ve své diplomové práci zabývá výší nájemného z jednotky - bytu v městě Prostějov a faktory, které výši nájemného ovlivňují. Pro tento účel si na základě průzkumu realitního trhu vytvořil databázi nájemného a vyhodnotil vliv jednotlivých vybraných faktorů. Práce má předepsané dvě části - textovou a grafickou, a obsahuje celkem 98 stran. Výši nájemného student zkoumal pro tři velikostní skupiny bytů (ze čtyř zadaných) s odůvodněním (na str. 53), že "byty o dispozici 4+1 a 4+kk se ve městě Prostějov k pronájmu téměř nevyskytují". Protože autorem použité slovo "téměř" však připouští aspoň malý (omezený) výskyt pronájmů (recenzent namátkově v době recenze např. našel 2 nabídky), měl student pracovat aspoň s omezeným počtem nájmů a nikoliv celou tuto velikostní kategorii bytů ("větších jak 3+1") vynechat. V tomto smyslu není dle recenzenta diplomová práce zcela úplná.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce B Přístup k řešení cíle diplomové práce student zvolil jako zadání odpovídající: na základě průzkumu realitního trhu shromáždil statisticky dostatečný počet údajů o výši obvyklého nájemného z jednotek - bytů v Prostějově - a to pro každou ze tří skupin bytů 1+1 a 1+kk až 3+1 a 3+kk vždy 20 údajů, a na základě toho zjišťoval, jak se tato výše nájemného mění podle velikosti bytu a jeho vybavení. Výsledky v závěru práce prezentoval.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B Student samostatně obstaral a vyhodnotil potřebné údaje o výši obvyklého nájemného z bytů a to zvlášť pro každou ze tří velikostních kategorií (1+1 a 1+kk, 2+1 a 2+kk, 3+1 a 3+kk) z jednotlivých částí města. Tyto údaje porovnával a zkoumal u nich vliv vybraných faktorů na výši nájemného a výsledky vyhodnocení pak uvedl v tabulkách a lapidarizoval prostřednictvím barevných grafů.
Obtížnost a správnost řešení C Původně standardní obtížnost řešení byla mírně ztížena skutečností, že město Prostějov sestává ze sedmi ne zrovna sourodých obecních (správních) částí, nacházejících se na osmi katastrálních územích. Tuto skutečnost si student patrně ne zcela uvědomil, když např. na str. 46 uvedl u popisu obr. č. 4, který znázorňuje osm katastrálních území, že se jedná o městské části Prostějova. U uvedených rozmezí cen nájmů pro jednotlivé velikostní typy bytů (na str. 59, 68 a 77) není zřejmé, na základě čeho je student právě v takto uvedených hodnotách stanovil, když údaje z tabulek o porovnání pronájmů bytů (na str. 58, 67 a 76) pro to oporu v některých případech neposkytují (tak např. rozmezí ceny nájmu pro byty 1+1 a 1+kk je na str. 59 uvedeno v hranicích 30-90 Kč/m2, ač nejnižší nájem uvedený v tab. č. 7 na str. 58 se ani zdaleka neblíží hranici 30 Kč/m2, nýbrž dosahuje výše 70 Kč/m2.
Přínos pro praktické i teoretické využití B Získaná databáze s údaji o výši nájemného v Prostějově může být prakticky využita ve znalecké praxi při stanovování nájemného jednotek - bytů a může posloužit jako počáteční informace i zájemcům o nájemním bydlení v jednotlivých lokalitách tohoto města. Může poskytnout i teoretické využití při výuce odborných předmětů např. na studijním oboru Realitní inženýrství.
Odborná jazyková úroveň B Diplomová práce je napsána v českém jazyce vcelku standardním způsobem, s ojedinělými překlepy, ale bez větších mluvnických chyb. Odborná úroveň jazyka je v pořádku, ale stylisticky se místy nevyhne nejednoznačným formulacím.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B Písemná a grafická úprava diplomové práce je běžná a vyhovuje účelu diplomové práce, která obsahuje 13 barevných obrázků, 25 tabulek s porovnávanými údaji a 16 úhledných grafů.
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 82137