ŠINDELKOVÁ, P. Fuzzy Markovovy řetězce a jejich využití v řízení rizik [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Misák, Petr

Diplomová práce Bc. Petry Šindelkové s názvem „Fuzzy Markovovy řetězce a jejich využití v řízení rizik" splňuje vytyčené cíle a je celkově zpracována na velmi dobré úrovni. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Předložená diplomová práce splňuje všechny předem stanovené cíle, a to v rozsahu odpovidajícím diplomové práci.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A V teoretické části jsou shrnuty poznatky z oblasti teorie fuzzy množin, Markovových řetězců a především tzv. fuzzy Markovových řetězců. Poznatky získané studiem jsou v práci zpracovány na velmi dobré úrovni.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A V analytické části se studentka věnuje aplikaci dosažených teoretických výsledků v reálném provozu výroby stavebních materiálů a výrobků. Zpracování podkladů a vstupních dat je na velmi dobré úrovni.
Odborná úroveň diplomové práce A Vzhledem k tomu, že téma diplomové práce je svým způsobem vyjímečné, hodnotím její úroveň jako výbornou.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Přínosem diplomové práce je především aplikace ne příliš často používaných metod rizikového inženýrství v reálném provozu. Diplomová práce ukazuje možnosti využití jak klasických Markovových řetězců, tak i modifikovaných řetězců prostřednictvím fuzzy množin. Ukazuje se, že v mnoha případech je použití těchto metod vhodné, a vede k lepšímu statistickému poznání výrobních procesů.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A Studentka prokázala své shopnosti práce s odbornou literaturou nejen v českém, ale i anglickém jazyce. Přehled literatury splňuje všechny požadavky.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A Formální a grafická úprava práce je na velmi vysoké úrovni.
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vymazal, Tomáš

Diplomová práce je zpracována velmi dobře. Teoretická i analytická část svědčí o dostatečných znalostech a orientaci v problematice. Diplomová práce svým rozsahem a obsahem splňuje požadavky na závěrečnou práci. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Diplomová práce plnila požadavky zadání. V závěru jsou jasně a přehledně definovány výsledky a zjištění.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A Diplomantka zvolila v podstatě jediný možný přístup k řešení, tj. provést rešerše dostupných postupů pro stavební materiály a zpracování výsledků prakticky naměřených na reálném procesu.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A Diplomová práce je zpracována na velmi dobré úrovni. Pro řešení byl použit odpovídající SW, pomocí kterého lze problematiku velmi dobře analyzovat. Zpracování podkladů, vstupních dat a použité metody jsou bez výhrad.
Obtížnost a správnost řešení A Rešení problému vyžaduje nadstandardní znalosti statistiky, technologie betonu, příslušných standardů pro zkoušení betonu a stanovení charakteristických hodnot. V neposlední řadě si práce vyžádala znalost příslušných SW.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Přínosem diplomové práce je zejména aplikace Markovových řetězců a jejich rozšíření prostřednictvím teorie fuzzy množin v řízení rizik. Práce byla zaměřena na využití Markovových řetězců při výrobě stavebních hmot a dílců, což je poměrně ojedinělé.
Odborná jazyková úroveň A V diplomové práci se neobjevují termíny, které by byly v rozporu s danou problematikou. Odborná jazyková úroveň je na velmi dobré úrovni.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A Zcela bez výhrad.
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 82132