DANIEL, M. Modelování synchronního motoru s permanentními magnety v nestandardních situacích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Václavek, Pavel

Student se věnoval zpracování bakalářské práce s přiměřenou intenzitou. Na zpracování vlastních modelů, tak i textové části práce vynaložil dostatečné množství času. Student využíval pravidelně konzultace v přiměřeném rozsahu, na konzultace byl vždy dobře připraven. Student se řídil radami získanými během konzultací a přicházel většinou i s vlastním řešením problémů. Během zpracování tématu student narazil na problémy s nepříliš očekávaným chováním modulů Simscape a to jak při integraci s ostatními bloky systému Simulink, tak i návaznosti jednotlivých toolboxů Simscape mezi sebou. Tyto potíže dokázal student uspokojivě vyřešit. Celkově práce studenta svědčí o schopnostech řešit technické problémy a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Otava, Lukáš

Bakalářská práce pana Martina Daniela se zabývá modelováním synchronního motoru s permanentními magnety v případě jeho nouzového zastavení. Zadání patří mezi náročnější z hlediska odborného i časového, vyžaduje od studenta znalosti z oblasti modelování střídavých pohonů i některé aspekty a souvislosti praktické realizace těchto pohonů. Teoretický rozbor správně popisuje konstrukci synchronního motoru, jeho matematický model a transformace používané pro jeho řízení. Student však v této kapitole cituje i literaturu z neověřených internetových zdrojů. Kapitoly 6 a 7 popisují vlastní realizaci tří simulačních schémat a jejich grafického uživatelského rozhraní (GUI) v programu Matlab. První dvě slouží k modelování samostatného motoru v situaci zkratu nebo rozpojení jeho svorek vinutí. K těmto simulacím nemám připomínky. Třetí simulační schéma kromě modelu motoru obsahuje také model měniče tvořeného prvky toolboxu SimScape. Zde mám připomínku ke konstrukci modelu napájecího zdroje, který neodpovídá reálné situaci. Kondenzátor stejnosměrného meziobvodu je v simulačním schématu připojen přes ideální indukčnost na ideální zdroj napětí. Prezentované průběhy napětí na kondenzátoru potom nemají vypovídající hodnotu. Skripty a GUI, které jsou součástí přílohy, jsou funkční. Mohla by však být zlepšena uživatelská přívětivost GUI. Kapitola 8 ukazuje výsledky všech simulací různých situacích provozu motoru. Výsledky jsou v textu krátce komentované. Autor si vybral vždy několik názorných počátečních podmínek pro jednotlivá schémata, které reprezentují různé pracovní režimy motoru v době nouzového zastavení. Výsledky jsou ve formě tabulek a grafů vytvořených pomocí skriptů GUI. Vzhledem k velkému množství výsledků simulací je práce rozsáhlá. Práce je správně strukturována a psána v logickém sledu. Dojem z práce kazí občasné překlepy a kostrbatost některých vět. V práci se také vyskytují typografické prohřešky (oddělení hodnoty a jednotky) a schémata z programu Simulink (kap. 6) jsou hůře čitelná. Předložená práce přes uvedené výtky splňuje zadání a svědčí o bakalářských schopnostech studenta, navrhuji hodnocení B-82 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 85100