ŠTÁBL, M. Řešení kinematických úloh robota EPSON PROSIX C3 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Šolc, František

Student pracoval na své práci samostatně. Při úvodní konsultaci k projektu jsem nabyl dojmu, že řešené problematice rozumí, dokonce si sám iniciativně opatřil doporučenou literaturu. Další konsultace pak delší dobu nevyžadoval. K zvýšení četnosti konsultací došlo až v závěrečné fázi projektu, kdy jsem jej ke konsultacím dokonce vybídl. I v této fázi projevoval dostatek znalostí k úspěšnému řešení práce. Vzhledem k menší četnosti konsultací jsem ale neměl možnost korigovat některé nedostatky, které jsem prakticky zjistil až po odevzdání práce. Jedná se především o jazykovou úroveň a preciznější demonstraci chování robota v okolí vybrané singulární konfigurace. Podle mého názoru má ale student docela dobré znalosti k absolvování bakalářského studia.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Burian, František

Student Martin Štábl měl za úkol řešit přímou, inverzní kinematiku a singulární polohy robotu Epson C3. Složitost zadání sice klade na studenta vyšší nároky na umění řešení matematických úloh, avšak složitost práce jako celku odpovídá průměru, zadávaném na UAMT. Student během řešení splnil všechny body zadání, s výhradami k poslednímu bodu, kdy student zvolil nešťastně způsob dokumentace, ve kterém se problém, který měl být popsán vůbec neprojevil (Projevy popsané v práci nejsou zřejmé). Čtvrtý bod zadání měl obsahovat dokumentaci toho, jak singulární bod zkresluje pohyby robotu v jeho okolí, chybí mi tedy v práci graf, indikující toto zkreslení v závislostí na vzdálenosti konce manipulátoru od singulárního bodu. Po formální stránce se jeví práce jako zdařilá, byť obsahuje překlepy. Obrázky a převzaté pasáže jsou v dostatečné míře citovány. Problémem práce je nízká matematická přesnost uváděných vzorců způsobená nepozorností autora při psaní práce, protože se v práci nacházejí překlepy v indexech proměnných ve vzorcích, které autor zřejmě opisoval z výpočtů na papíře. V sumarizaci na s. 32 jsem jeden z takovýchto výrazných překlepů označil. Práci lze označit jako původní. I přes všechny výšeuvedené výhrady student prokázal vlastnosti hodné bakaláře, proto práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 85162