HAVLÍČEK, J. Řízení BLDC motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.

Posudky

Posudek vedoucího

Otava, Lukáš

Student pravidelně docházel do laboratoře pracovat na přípravku, věnoval tím dostatečný čas praktické realizaci. Tento čas byl zároveň využit ke občasným konzultacím, kdy mě student informoval o dosažených výsledcích, zároveň jsme diskutovali problémy a jejich řešení. Místy bych při konzultacích očekával větší iniciativu studenta. Student se během své práce musel seznámit s programováním signálových kontrolérů a praktickou realizací regulátorů při řízení motoru, s čímž byly spojeny implementační problémy, které student musel vyřešit. Přestože student ve srovnání se semestrálním projektem zlepšil formální zpracování výsledků, očekával bych větší píli při prezentaci těchto výsledků i v budoucnu. Celkově se studentovi podařilo splnit zadání a navrhuji hodnocení B-82 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Buchta, Luděk

Pan Jiří Havlíček vypracoval bakalářskou práci na téma: Řízení BLDC motoru. Zadání bakalářské práce lze považovat za odborně náročné s přímým využitím v praxi. Student pronikl do problematiky řízení BLDC motoru a práce s mikrokontrolerem MC56F8006 a jeho periferiemi. Student v práci navrhl klasickou kaskádní regulaci BLDC motoru. Proudová smyčka regulace je implementována přímo v mikrokontroleru a nadřazená otáčková smyčka je realizována v prostředí MATLAB/Simulink pomocí Real-Time Windows Target. Komunikace mezi oběma smyčkami zprostředkovává karta Humusoft MF-624, při její realizaci se student úspěšně vypořádal s řadou problému. Kapitoly v teoretické části práce jsou řazeny v logickém sledu. Bohužel v praktické části tomu tak už není, což čtenáři velice ztěžuje orientaci v textu. Samotný text je velice kostrbatý, věty na sebe plynule nenavazují, často také není používána přesná odborná terminologie. Dále se v práci vyskytuje velké množství překlepů, přebytečných slov, která autor zřejmě zapomněl smazat, a vět postrádajících smysl. V teoretickém rozboru dle mého názoru chybí část zabývající se regulátory typu PID a identifikací operátorového přenosu z přechodové charakteristiky. Možná z tohoto důvodu se student v práci dopouští některých nepřesností. Zavádějícího popisu identifikace ve vypracovaném protokolu na str. 46-47. Dále rovnice (3.5) na str. 27 neodpovídá tvaru PI regulátoru, který byl použit v následujících vztazích. Na str. 25-26 není autorem uvedeno, jakým způsobem byl identifikován přenos elektrické části motoru a následně jakou metodou byl navrhnut proudový regulátor. Čtenář se pouze dozví, že byl použit toolbox Sisotool. Celá řada těchto nedostatků zbytečně snižuje studentem dobře odvedenou práci. Zadání práce považuji za splněné, student při jeho řešení prokázal dobré bakalářské schopnosti, proto práci i přes uvedené výhrady doporučuji k obhajobě s hodnocením C 72 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
72

Otázky

eVSKP id 85158